Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Putinův muž v Praze: Uprchlíci jsou nástroj USA ke zlomení EU, policie přehlíží jejich zločiny

By  úno 04, 2016

Na téma světového ekonomického a politického dění a role Ruské federace na mezinárodní scéně přednášel v pondělí večer v Praze Nikolaj Starikov, známý ruský spisovatel, politický analytik a novinář. Starikov, který je obchodním ředitelem Prvního kanálu ruské státní televize v Petrohradě, je často prezentován jako vlivný ideolog s vazbami na Kreml, takže jím prezentovaná stanoviska mohou být posvěcena samotným ruským vedením.

„Jako analogii si zase vezměme EU a rovněž na jejím příkladu si rozeberme ‚chemii moci‘. Je tu jakási budoucnost obyvatel EU, kteří žili v klidu a materiálním dostatku a jejich budoucnost byla předvídatelná. Zdálo se, že válečné konflikty jsou nemožné, protože politika EU byla shodná s politikou NATO, a najednou jako blesk z čistého nebe se tu objevily miliony uprchlíků bez dokladů, nikdo nezná jejich původ, nikdo neví, kdo jsou. Maximálně pět až deset procent jsou Syřané, zbytek je ze severní Afriky, Afghánistánu a dalších zemí. Zásadně se změnilo vnímání budoucnosti v EU. Jak jinak se má zachovat Evropan, když bude s pochybnostmi a obavami pouštět ven své dcery a manželky? Kam se poděla celá ta stabilita a blahobyt prosperující společnosti, když se destabilizovaly základní hodnoty?“ ptá se.

„Jsme svědky toho, že se změnil jak vztah občanů Ruska ke svému vedení, tak vztah občanů EU k vedení instituce. Ovšem v obráceném poměru. Zatímco v Rusku popularita prezidenta roste, v Evropě je tomu naopak, popularita Unie klesá. Stačí se podívat na hraniční přechody. Pohraničníci pouští bez dokumentů stovky tisíc lidí, přitom se žádná legislativa nezměnila. Na druhé straně já jsem přiletěl do Prahy a musel získat vízum, na letišti absolvovat poměrně ponižující proceduru včetně snímání otisku prstů. To je nepoměr. Na jedné straně prochází stovky tisíc lidí bez jakékoli kontroly a zastavení, na druhé straně dost přísné kontroly,“ srovnával Starikov.

Jak je to podle něho možné? „Takže, co se stalo? Neplatí snad zákony, aniž by to politici věděli? Anebo když to politici vědí, proč nevymáhají platnost zákonů? Jak k tomu mohlo dojít, že se překračují hranice v tak velkém počtu? Pohraničníci přece nemohli jen tak ze své vůle přestat kontrolovat hranice. Museli dostat nějaká nařízení. Vysvětlení může být jedno. Buď něco nevíme my, anebo se zbláznili politici i pohraničníci,“ nabídl vysvětlení.

Současný evropský přístup k migrantům ukázal na příkladu jedné ruské ženy žijící v Německu. „Na politiky už se nelze spolehnout, policie v Německu přehlíží zločiny migrantů. Když se jedna žena vracela z obchodu ke svému zaparkovanému autu, seděli v něm tři migranti. Řekla jim, aby hned z auta vylezli, načež se jí vysmáli. Tak zavolala policii, která, když přijela, místo, aby migranty dostala z auta, požádala ženu, aby je odvezla, kam potřebují. Aby se žena cítila bezpečně, policie jí slíbila, že ji bude svým vozem doprovázet. Tím to nekončí. V reakci na to žena zavolala svého manžela, ten zavolal strýce a ten zavolal svého kamaráda. Přijeli tři velcí chlapi a vyhodili migranty z auta,“ řekl a dodal ještě jeden podobný případ. Jeden Kazach, který pracuje v Německu jako vlakový průvodčí a mezi jeho povinnosti vždy patřilo vybrat pasy před hranicemi a předložit je pohraniční kontrole, popsal situaci: „V létě 2015 bylo toto pravidlo zrušeno, zřejmě proto, aby migranti měli pohodlnější přesuny v rámci Evropy. Otázka je, zda je toto náhodný postup, nebo nikoliv,“ zamýšlel se Nikolaj Starikov.

„Spojené státy vymyslely takovou složitou a velmi účinnou logistickou operaci, aby zlomily moc a autoritu EU – nasměrovaly sem velmi obratně půl druhého milionu uprchlíků, se kterými se Evropa velmi nesnadno potýká,“ tvrdil Starikov. Recept na migrační krizi je podle něho jednoduchý, stačí dodržovat zákony, a tedy chránit hranice.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.