Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Je to jen začátek, na povel začne masakr. Tajné dokumenty ukázaly, co se skutečně děje v Evropě

By  zář 10, 2016

Radikální organizace Islámský stát plánovala loni na podzim mnohem masivnější útoky než ten, který se odehrál v Paříži 13. listopadu. vyplývá to z tajných dokumentů, které získala stanice CNN. Ty mimo jiné ukazují, že Evropa je plná spících buněk, které čekají na povel k vraždění.

CNN získala 90 tisíc stran dokumentů a fotografií pocházejících od tajných služeb různých evropských zemí včetně Francie. Kontaktovala také několik lidí, kteří jsou zapojeni do vyšetřování atentátů z loňského listopadu v Paříži, a na základě těchto informací uvedla, že Islámský stát plánoval „mnohem větší jatka v listopadu 2015 a ještě větší chtěl uskutečnit na jiných místech“.

Radikálové chtěli zaútočit v Nizozemsku a na další cíle ve Francii. Terči útoků měla být nákupní centra a „pravděpodobně i supermarket v Paříži“. Tyto cíle ale byly z neznámých důvodů vynechány. IS podle televize také „zdvojnásobil své úsilí infiltrovat své lidi do Británie, aby i tam spáchali atentáty.“

Dokumenty rovněž ukazují, že pachatelé útoků v Paříži se připravovali metodicky a organizovaně. Používali na komunikaci aplikace jako Viber, Telegram či WhatsApp, přičemž jejich zprávy byly zašifrovány, aby unikly pozornosti policie. Dalším dvěma džihádistům se vůbec nepodařilo do Francie dostat.

Sýrii podle CNN teroristé opustili trasami využívanými uprchlíky, stejně jako dva sebevražední atentátníci, kteří 13. listopadu 2015 podnikli útok v blízkosti Stade de France na pařížském předměstí Saint-Denis. Alžířana Adela Haddadiho a jeho pákistánského komplice Muhammada Usmana však zdrželi v Řecku problémy s doklady. Do Rakouska se tak dostali až 14. listopadu a čekali tam na třetího spolupachatele, Abida Tabaouniho.

„Bezpečnostní složky na území Evropy odhalují čím dál více operativců Islámského státu,“ uvedl analytik z vojenské akademie West Point Paul Cruickshank. Nejvíce radikálů se podle něj snaží proniknout do Velké Británie. K tomu využívají elektronickou komunikaci. „Elektronická komunikace umožní celým buňkám vzájemnou koordinaci v reálném čase, aniž by se prozradili,“ vysvětlil pro CNN Cruickshank.

CNN také uvedla, že na základě získaných výslechů se v Evropě nachází mnoho „spících“ buněk, které čekají a na povel začnou „vraždit“. „Islámský stát prohlubuje plánování útoků napříč zeměmi a je v tom stále důmyslnější. Pro teroristy vybudoval rozsáhlou síť logistické podpory, která jim umožňuje zosnovat tyto útoky,“ varoval Cruickshank.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.