Print this page

Šokující vliv laku na nehty. Dejte to přečíst hlavně ženám...

By  čen 29, 2017

Všichni víme, že lak na nehty by se neměl používat příliš často, protože by mohl způsobit jejich vysychání a žloutnutí.

Teď se však ukazuje, že tento rozšířený kosmetický prostředek způsobuje mnohem větší škody než jen ty na nehtech.

Nenutíme vás, abyste se laku zcela vzdali (spíš vzdaly…). Jen bychom rádi uvedli několik negativních účinků, které může lak na nehty mít na vaše tělo.

S jakými riziky může být používání laku na nehty spojeno?

Nebezpečí laku na nehty spočívá v jeho toxicitě. Některé moderní přípravky určené k péči o nehty obsahují následující složky, schopné vážného poškození lidského zdraví:

Toluen — rozpouštědlo, díky němuž zůstává povrch nalakovaného nehtu hladký; také konzervuje barvu laku. Toluen může mít negativní vliv na centrální nervový systém a způsobovat poruchy rozmnožovací soustavy. Bolesti hlavy, slabost, omdlévání a nevolnost jsou jen některé pravděpodobné důsledky používání laku podřadné kvality.

Formaldehyd — bezbarvý plyn, který prodlužuje dobu skladovatelnosti laku. Pokud trpíte alergiemi, může kontakt s formaldehydem způsobit dermatitidu a dokonce i chemické popáleniny. Ve vážnějších případech může formaldehyd vyvolat nepravidelnosti srdečního rytmu, křeče a rakovinné bujení.

Dibutyl ftalát se používá jako aroma. Přítomnost této nebezpečné sloučeniny může mít za následek poruchy endokrinního systému, gynekologické obtíže a nemoci a onemocnění dýchacích cest.

Vědci provedli studii, jíž se zúčastnila skupina 24 žen. Šest hodin poté, co si účastnice pokusu namalovaly nehty, měla většina z nich zvýšenou hladinu difenylfosfátu, což je derivát trifenylfosfátu, který vzniká při metabolickém procesu. Po deseti hodinách vystoupala koncentrace difenylfosfátu v organismu žen na sedminásobek normy. To je skutečně znepokojivý výsledek.

Jak si vybrat lak na nehty, který neohrožuje zdraví?

Existují laky se speciálním označením:

„5-Free“ znamená, že výrobek neobsahuje formaldehyd ani jeho pryskyřice, toluen, dibutyl ftalát a kafr.

„3-Free“ znamená, že v produktu nejsou tři z výše zmíněných složek: formaldehyd, dibutyl ftalát a toluen.

Než si koupíte nový lak na nehty, pečlivě si pročtěte informace o jeho složení a pamatujte si, že své zdraví máte v rukou!

BUĎTE PŘIROZENĚ KRÁSNÁ S VOONO!

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.