Print this page

Není to pěkné čtení. Dopis organizátora teroristických útoků z 11. září Obamovi

By  úno 09, 2017

V USA byl částečně uveřejněn osmnácti stránkový dopis Chalida Šajcha Muhammada, kterého americká vláda pokládá za hlavního organizátora teroristických útoků z 11. září 2001. Je adresován exprezidentovi Baracku Obamovi, píše list The Miami Herald.

Muhammad v dopise tvrdí, že Washington nese sám vinu na těch teroristických útocích kvůli své zahraniční politice, která „zabila nevinné lidi na celém světě." V komentáři k událostem z 11. září Muhammad rovněž píše, že „jsme to nebyli my, kdo zahájili válku" v den teroristických útoků. Podle jeho tvrzení, „udělali jste to vy sami a vaši diktátoři v naší zemi." Ve svém dopise se Muhammad obrací na Obamu jako na „hlavu hada" a prezidenta „země útlaku a tyranie."

Zveřejněný dopis je datován lednem 2015. Původně ale odmítli zaměstnanci věznice Guantánamo Muhammadův dopis odeslat. V září téhož roku požádal advokát vězně soudce, aby zasáhl, protože obžalovaný má právo obrátit se na prezidenta. Vojenský soud s tím nakonec souhlasil.

„S radostí se budu sám v cele modlit k Alláhovi po celý zbývající život a kát se ze všech hříchů. Když mne váš soud odsoudí k smrti, s ještě větší radostí potkám Alláha a proroky, uvidím své přátele, které jste nespravedlivě zabíjeli po celém světě, a také uvidím šejcha Usámu bin Ládina."

Muhammad, jenž se narodil v Kuvajtu, uvádí v dopise také případy zásahu USA v zahraničí „od Iráku a Íránu až po Vietnam a Hirošimu."

Podle slov jeho advokáta, začal psát tento dopis v roce 2014, kdy Izrael podnikl vojenskou operaci v pásmu Gazy. „Násilí v Gaze" bylo hlavním důvodem napsání dopisu. Na jeho začátku píše Obamovi, že ten má „stále ještě ruce od krve našich bratrů, sester a dětí, jež byli zabiti" v tomto regionu.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.