Print this page

Další perla Šabatové: Přijměme uprchlíky i s padělanými pasy!

By  úno 22, 2017

Když u nás cizinec požádá o statut uprchlíka, nebudeme ho moci hned vyhostit, byť by se přes hranice dostal jen díky padělaným dokladům. Přesně to navrhuje ombudsmanka Anna Šabatová.

Když u nás cizinec požádá o statut uprchlíka, nebudeme ho moci hned vyhostit, byť by se přes hranice dostal jen díky padělaným dokladům. Přesně to navrhuje ombudsmanka Anna Šabatová.

Takový nápad povinné legalizace pobytu se ovšem ani trochu nezamlouvá ministerstvu vnitra. Návrh Šabatové se objevil v den, kdy ministř jednají o imigrační politice. Momentálně je česká azylová politika hodně drsná - jak upozorňuje portál Echo24, o takzvanou mezinárodní ochranu si v únoru požádalo 84 cizinců, hlavně Ukrajinců a Syřanů. A výsledek?

Úředníci nevyhověli ani jednomu ze žadatelů o trvalý azyl, necelá polovina cizinců se tak musela spokojit jen s nižším stupněm mezinárodní ochrany, zbytek vyšel úplně naprázdno.

Je tedy evidentní, že pokud by nápad Šabatové prošel, česká imigrační politika by prošla obrovskou změnou. Balíkem zákonů se nyní zabývá Sobotkův kabinet. Různých připomínek a pozměňovacích návrhů se už stihlo sejít závratných 170. Kromě Šabatové je velmi aktivní i Jiří Dienstbier nebo soudci Nejvyššího správního soudu.

Šabatová chce, aby Česko nemohlo vyhostit žádného cizince, který si prostřednictvím našich úřadů požádá o azyl. A má se to týkat i těch, kteří se na české území dostanou s falešným, propadlým nebo úplně cizím pasem.

Soudci Nejvyššího správního soudu jdou ještě dál a požadují, aby azyl zůstal i cizincům, které naše soudy pošlou za mříže kvůli těžkým zločinům nebo terorismu. Oba návrhy odmítá ministerstvo vnitra s tím, že jsou zbytečné a nadbytečné.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.