Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Češi dováží zeleninu za miliardy, zemědělci jsou nuceni pěstovat trávu. A ceny letí nahoru

By  bře 05, 2017

Máte pocit, že ceny ovoce a zeleniny v posledních měsících výrazně narostly? Nemýlíte se, například za cuketu, olivy nebo třeba salát teď zaplatíte pořádnou přirážku. Na vině je i závislost Česka na dovozech zemědělských produktů ze zahraničí, a to přesto, že celou řadu z nich bychom si mohli sami vypěstovat. Trpí kvůli tomu zákazníci i běžní zemědělci. Řešení problému ale může trvat i několik let.

Česko je závislé na dovozech řady zemědělských produktů ze zahraničí. Například v roce 2015 se dovezla zelenina za 13,1 miliardy korun, dále pak ovoce (včetně ořechů) za 16,9 miliard a maso dokonce za 26 miliard korun. A to přesto, že většinu ovoce, zeleniny nebo třeba brambory jsme schopni si u nás vypěstovat sami. Prakticky jediné potraviny, u kterých se bez dovozu neobejdeme, jsou mořské plody nebo subtropické ovoce.

Dopady v Česku už jsou přitom viditelné. Zemědělci se přestávají věnovat náročnějšímu a v podstatě nejistému odvětví, což je třeba živočišná výroba nebo právě pěstování ovoce, a pozornost přesouvají k nenáročnému obilí nebo dokonce obyčejné trávě. Vyplatí se jim to více. V důsledku toho raketově ubývá pracovních míst jak v zemědělství, tak ve zpracovatelském průmyslu, a stát kromě vlastní soběstačnosti přichází o miliardy korun na daních.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.