Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Útok začíná. USA poslaly do Sýrie ozbrojenou armádu. Další na řadě je Kuvajt

By  bře 09, 2017

Washington - Plán americké administrativy se naplnil. Spojené státy vyslaly do Sýrie stovky ozbrojených vojáků a těžkou techniku s cílem zničit radikální hnutí Islámský stát. Uvedla to agentura AP.

Spojené státy vyslaly do Sýrie několik stovek příslušníků námořní pěchoty, kteří mají podpořit pozemní ofenzívu vůči syrskému městu Rakka, baště Islámského státu.

Americký kontingent má k dispozici těžké dělostřelectvo a moderní výzbroj. Uvedl to podle agentury AP vysoce postavený americký představitel, který si nepřál být jmenován.

Nasazení americké armády v Sýrii má podle agentury poskytnout Pentagonu větší flexibilitu při přijímání operativních rozhodnutí týkajících se boje proti IS. Příslušníci námořní pěchoty by měli asistovat lokálním syrským silám.

V Sýrii zatím operovaly jen malé skupiny

Americká armáda nasadila už dříve v syrském městě Manbidž a v jeho okolí malé množství vojáků. Jejich úkolem je zajistit, že jednotlivé strany konfliktu na sebe nebudou útočit a soustředí se na bitvu proti Islámskému státu.

O chystaném nasazení armády v Sýrii informoval server CNN už zhruba před měsícem. Tehdy uvedl, že americké ministerstvo obrany připravuje plán, podle kterého by do Sýrie pozemní armádu.

Vyslání masivní armády do Sýrie je ale pouze jedním z plánů, které chce resort obrany uskutečnit. Podle zdroje CNN plánuje Pentagon přehodnotit i nasazení vojsk v Iráku. Podle rozhodnutí Obamovy administrativy tam nesmí operovat více než 5 262 vojáků, Trumpova administrativa ale zvažuje, že by limit zrušila a do země poslala větší množství ozbrojených sil.

Obama tento krok odmítal

Exprezident Barack Obama nasazení pozemních vojsk v Sýrii odmítal, Trump o něm ale v rámci své předvolební kampaně hovořil několikrát a předpokládá se, že by se schválením nového plánu nemusel být problém.

Otázkou však zůstává, jak by se na přítomnost americké armády v zemi dívalo Rusko a zejména samotná Sýrie. Některé plány amerického prezidenta Trumpa, například ten na vytvoření bezpečných zón ve válkou zmítané Sýrii, se prezidentu Bašáru Asadovi nezamlouvají.

Občanská válka v Sýrii trvá už skoro šest let a vyžádala si přes 300.000 obětí. Syrská vláda, kterou podporuje Rusko, Írán a libanonský Hizballáh, v ní stojí proti četným ozbrojeným skupinám, včetně radikálů z IS. Některé povstalce podporují Spojené státy, na jejichž straně bojují i syrské kurdské milice. Ty ale neuznává Turecko.

Vláda nového prezidenta USA Donalda Trumpa hledá způsoby, jak urychlit boje proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku. V této souvislosti také údajně připravuje vyslání stovek vojáků do Kuvajtu.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.