Print this page

Začali jste křesťansko-muslimskou válku. Na obchody zapomeňte, vzkazuje rozzuřený Erdogan Evropě

By  bře 18, 2017

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu oznámil, že jeho země pozastavila klíčovou část dohody o migraci s Evropskou unií. Nebude nyní přijímat zpět žádné uprchlíky z Řecka. Vyhrožoval také, že by mohlo dojít k úplnému vypovězení dohody, která napomohla výrazně snížit počet uprchlíků přicházejících do zemí unie. Jeho slova ve čtvrtek večer potvrdil i prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan pohrozil, že zruší dohodu s Evropskou unií, podle které má Turecko přijmout zpět přistěhovalce, kteří nelegálně dorazili do Evropy. Ve velmi divokém projevu v severozápadním Turecku Erdogan řekl, že EU může na tento obchod „zapomenout". Jeho slova cituje agentura AP.

Jeho slova přichází v době, kdy je Ankara ve sporu s některými evropskými zeměmi, především Německem a Nizozemí. Ve čtvrtek Erdogan zopakoval kritiku zákazu vystoupení tureckých politiků na evropské půdě v rámci kampaně spojené s blížícím se tureckým referendem o ústavních změnách. Obvinil také Evropskou unii, že nedrží slib, podle kterého má poskytnout tureckým občanům možnost cestovat bez víza do Evropy.

„Teď se mluví o dohodě o zpětném přebírání osob. Jaké zpětné přebírání osob? Zapomeňte na to,“ řekl s odkazem na dohodu s EU. „Zakázali jste mému ministrovi odcestovat do Nizozemska... a pak od nás očekáváte, povolíme vstup (migrantům)? Nic takového prostě nejde,“ zuřil Erdogan.

Na jeho slova obratem zareagovalo Řecko. „Problém uprchlíků je záležitost mezinárodního práva, mezinárodní solidarity a humanitárního znepokojení," varoval náměstek ministra obrany Dimitris Vitsas. Pokud je toto téma používáno jako rétorická výhoda nebo dokonce zbraň ve vyjednávání, už podle něj nejde o problém uprchlíků.

Erdogan také ostře kritizoval Evropský soud kvůli rozhodnutí zákazu nošení islámských šátků v zaměstnání. Znovu mluvil o „neonacismu" v Nizozemí, a poznamenal, že nizozemský premiér Mark Rutte navzdory výhře ve volbách ztratil přátelství Turecka.

„Co se stalo s vaší svobodou víry a náboženství," ptal se Erdogan. „Začali jste (křesťansko-muslimskou) válku. Neexistuje žádné jiné vysvětlení. Říkám to velmi otevřeně, Evropa směřuje ke dnům, které panovaly před 2. světovou válkou," dodal Erdogan.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.