Print this page

Tři černoši v kamionu. To není večerníček, ale pekelný zážitek českého řidiče

By  bře 28, 2017

Český řidič kamionu si prožil tuto sobotu velmi horké chvilky. Ve Velké Británii pojal podezření, že se někdo skrývá v jeho kamionu. Vše se nakonec potvrdilo a policie objevila tři „černé“ pasažéry z Eritreje. Bližší informace přidává deník Daily Mail.

Nejmenovaný řidič ze společnosti, která sídlí v Opařanech, slyšel podezřelé zvuky. Zavolal proto policii a informoval ji o znepokojivé situaci. Policie z Cambridgeshire vnikla v sobotu odpoledne poblíž Peterborough do zadní části vozu a skutečně zde objevila tři osoby. Ukázalo se, že šlo o tři ilegální uprchlíky z Eritreje. Venku už na tři muže čekala policejní auta, ale policisté odmítli médiím sdělit bližší podrobnosti o incidentu.

Není tedy doposud jasné, jestli byli muži zatčeni, jestli čelí obvinění ze spáchání trestného činu nebo jestli jim bude umožněno zůstat ve Velké Británii. Jak uvádí deník Daily Mail, většina Eritrejců cestuje do Evropy přes Libyi a ve Velké Británii tvoří mezi uprchlíky početnou skupinu. Ročně jich dorazí k britským břehům přes tři tisíce a například v roce 2015 tvořili Eritrejci se 3695 žádostmi nejpočetnější skupinu žadatelů o azyl.

Přibližně třetině žadatelů byl udělen azyl, ale tento poměr se v posledních měsících vzhledem ke ztížené možnosti deportací rapidně zvýšil. Ministerstvo vnitra původně doporučovalo eritrejské uprchlíky deportovat zpět od jejich země, ale loni v říjnu byl tento obvyklý postup napaden lidskoprávními organizacemi, které upozorňovaly na tíživou situaci. V zemi vládne teror a vzhledem k tamějšímu vojenskému režimu je někdy Eritrea nazývána „Africkou Severní Koreou“.

Lidskoprávní organizace proto loni na podzim podaly žalobu proti rozhodnutí ministerských úředníků deportovat tři jiné eritrejské uprchlíky, se kterou uspěly. Od té doby je pro britskou vládu mimořádně obtížné občany z této africké země deportovat. Jak informuje Daily Mail, v loňském roce již byla kladně posouzena žádost o azyl v 86 % případů a lze očekávat, že vzhledem k pokračujícím represím v Eritreji se tato čísla rozhodně nebudou snižovat.

Od začátku migrační krize je pro řidiče mířící do Velké Británie velmi obtížné uchránit své vozy od vniknutí uprchlíků. Český řidič měl v podstatě štěstí, že Eritrejci vstoupili do kamionu nepozorovaně a nevyhrožovali mu násilím. Na druhou stranu, pokud by si nevšiml včas hluku uvnitř svého vozu a neinformoval policii, čelil by po jejich pravděpodobném pozdějším objevení sám obvinění z ilegálního převozu uprchlíků.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.