Print this page

Nejsme ve vesmíru sami? NASA na zítra svolává záhadnou konferenci...

By  dub 12, 2017

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) svolává na čtvrteční odpoledne tiskovou konferenci týkající se nových objevů ve vesmíru. Podle serveru The Telegraph vědci představí nové výzkumy týkající se pátrání po mimozemském životě.

Server uvádí, že záhadná konference se má týkat pátrání po životě mimo planetu Zemi. Uskuteční se ve čtvrtek v pozdních odpoledních hodinách středoevropského času a vystoupí na ni přední světoví odborníci zabývající se mimozemským životem.

Co přesně se na konferenci dozvíme zůstává záhadou, podle webu NASA ale má jít o informace týkající se plánované mise Europa Clipper, v rámci které má být vyslána sonda na měsíc Jupitera nazvaný Europa. S největší pravděpodobností se na něm totiž nachází voda a dost možná i život.

Telegraph předpokládá, že NASA na tiskové konferenci oznámí důležité novinky v hledání mimozemského života. Jinak si totiž nedokáže vysvětlit účast předních světových expertů.

Při poslední velké tiskové konferenci NASA oznámila nejméně sedmi malých extrasolárních planet obíhajících kolem chladného červeného trpaslíka TRAPPIST-1. Všechny planety – označené podle vzrůstající vzdálenosti od mateřské hvězdy TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g, h – jsou svou velikostí srovnatelné se Zemí.

TRAPPIST-1 je na hvězdné poměry opravdu drobnou stálicí s hmotností jen asi 8 % Slunce. Svou velikostí sotva převyšuje planetu Jupiter. Proto je – i přes svou relativní blízkost – na obloze jen velmi slabou hvězdičkou, která leží v souhvězdí Vodnáře. Astronomové se domnívají, že právě tyto malé hvězdy by kolem sebe na blízkých oběžných drahách mohly mít mnoho planet o velikosti Země. To z nich dělá slibné cíle při pátrání po mimozemském životě. TRAPPIST-1 je však prvním systémem tohoto typu, který se podařilo najít.

Členové týmu z pozorování odvodili, že všechny nalezené planety systému jsou svou velikostí podobné Zemi a Venuši, nebo jen o málo menší. Z odhadované hustoty vyplývá, že přinejmenším šest vnitřních planet jsou kamenná tělesa.

Oběžné dráhy těchto planet nejsou o mnoho větší než orbity velkých měsíců planety Jupiter a jsou tedy mnohem menší než oběžná dráha Merkuru kolem Slunce. Malá velikost mateřské hvězdy TRAPPIST-1 a její nízká povrchová teplota způsobují, že množství energie dopadající na povrch takto blízkých planet je srovnatelné s vnitřními planetami Sluneční soustavy. Planety TRAPPIST-1c, TRAPPIST-1d a TRAPPIST-1f dostávají od své hvězdy podobné množství energie jako Venuše, Země a Mars.

Díky vzdálenosti oběžných drah jsou některé z planet tohoto systému vhodnějšími kandidáty na výskyt kapalné vody, přesto by se za určitých okolností tekutá voda mohla vyskytovat na povrchu všech sedmi. Klimatické modely naznačují, že vnitřní planety TRAPPIST-1b, c, d jsou pravděpodobně příliš horké a pokud se na nich kapalná voda vyskytuje, tak jen na malé části povrchu. Velikost oběžné dráhy sedmé planety v systému – TRAPPIST-1h – zatím není určena dostatečně spolehlivě. Přesto se zdá, že toto těleso je příliš daleko na to, aby se na jeho povrchu mohla vyskytovat kapalná voda (pokud nebereme v úvahu další možné procesy ohřevu).

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.