Print this page

Američané jsou bohužel druzí. Ruský křižník dorazil ke korejským břehům před nimi

By  dub 12, 2017

Americká letadlová loď a další bojová plavidla vyslaná tento týden prezidentem Trumpem ke Korejskému poloostrovu byla „předběhnuta“. Ke korejským břehům připlul ještě před americkou skupinou ruský křižník Varyag. Washington vysláním lodí reagoval na vojenské aktivity severokorejského režimu.

Nejprve americký útok na syrskou leteckou základnu, nyní vyslání americké letadlové lodě k břehům korejského poloostrova. Trumpova politika se vydala cestou varování režimů, které podle ministra obrany Rexe Tillersona porušují mezinárodní normy. Americká námořní skupina Carl Vinson je tvořená kromě letadlové lodi také torpédoborcem a menší bojovou lodí. Z plánované cesty k australským břehům se skupina vydala do blízkosti KLDR.

Spojené státy tím reagovaly na vypálení balistické rakety středního doletu ze severokorejského přístavu Sinpo do japonských vod režimem Kim Čong-una. Test odsoudilo Japonsko i Jižní Korea. Severní Korea o víkendu reagovala na americký zásah v Sýrii. Režim ho považuje za nepřípustný akt agrese, který mimo jiné ospravedlňuje severokorejský jaderný program.

Ještě než však ke korejským břehům vyslaná americká skupina dorazila, vplul do jihokorejského přístavu Pusan ruský křižník Varyag. Vlajka ruské tichomořské flotily se tak u břehů objevila dříve, než vlajka americká. Křižník Varyag je vlajkovou lodí ruské tichomořské flotily.

Přítomnost ruského křižníku má však podle Ruska jiný důvod. Varyag bude absolvovat plavbu do dalších sedmi přístavů různých zemí. Hlavním cílem plavby je rozvoj vztahů s ostatními státy asijsko-pacifiáckého regionu. Vyslání americké skupiny Rusko naopak vnímá jako akt demonstrace síly. S informací dnes přišel ruský tisk.

Podle vyjádření severokorejských činitelů může KLDR reagovat na "nezodpovědné agresivní chování" ze strany USA a nebojí se použít ani jadernou sílu, informovala Česká televize.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.