Print this page

Připravte se na nejhorší, varují před supervulkánem v Evropě. Nastalo kritické stádium, hrozí že brzy vybuchne

By  kvě 17, 2017

Vědci varovali, že jedna z italských sopek je v "kritickém stádiu" a že hrozí její zničující erupce. Doufají, že výsledky jejich výzkumu donutí místní úřady jednat a připravit se na to nejhorší.

Flegrejské pole nebo Campi Flegrei je název vulkanické kaldery, která se nachází nedaleko Neapole. Podle expertů z Observatoře Vesuvius a londýnské University College hrozí, že vybuchne. Poslední erupce se sice odehrála ještě v roce 1538, ale od té doby je oblast vulkanicky aktivní a pravidelně zde dochází k menším či větším zemětřesením.

Vědci zpozorovali, že pod zemskou kůrou v této části Itálie se hromadí magma, co se dělo i před poslední erupcí ještě ve středověku. Jejich studie publikovaná v časopise Nature naznačuje, že k další může přijít již brzy. "Zkoumali jsme, jak pod Campi Flegrei praská a hýbe se zem. Tento pohyb naznačuje, že kaldera se dostává do kritického stadia, kdy další její aktivita může vyústit do možnosti erupce," vysvětluje Christopher Kilburn z University College London.

Pokaždé, když se pod vulkánem hromadila energie, kůra stoupala na povrch. Když ale následně nedošlo k erupci, nahromaděná energie se pozvolna uvolnila. Nyní se ale zdá, že k samovolnému uvolnění nepřijde a stane se tak až působením seismické aktivity.

Podle vědců je nezbytné, aby byly italské úřady na to připraveny. Případný výbuch sopky by totiž mohl postihnout 360 tisíc lidí žijících v blízkosti kaldery, ale také téměř milion obyvatel nedalekého Neapole.

Camp Flegrei není jedinou vulkanickou hrozbou pro Itálii. Leží tu i Etna, nejvyšší aktivní sopka v Evropě, ke které výbuchem dochází pravidelně. Naposledy v dubnu, kdy do vzduchu vyrchlila oblak prachu.

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.