Print this page

Fakta jsou fakta. Putin má v rukou bombu strašnější než jadernou...

By  kvě 30, 2017

KONSTANTIN DUŠENOV přináší exkluzivní rozbor příčin, proč je Rusko v současnosti tak vojensky úspěšné - a zároveň dost silné na to, aby udrželo strategickou paritu se Západem, přestože má pouze desetinový rozpočet na obranu.

Prohnaný Putin, nenasytné Ministerstvo zahraničí USA, dravý Pentagon. Moderní svět je plný tajemství a záhad. Spousta lidí například nedovede pochopit, jak je možné, že Rusko se svým ročním vojenským rozpočtem ve výši pouze 50 miliard dolarů, dokáže stále udržovat strategickou paritu s USA, jejichž „obranný“ rozpočet překračuje sumu 600 miliard!? A jestliže budeme počítat vojenský rozpočet celého NATO, dojdeme k fantastické částce – tisíc miliard, tedy bilión dolarů! Tolik Západ každoročně utápí ve svých vojenských potřebách: především na tzv. „Zadržování ruské agrese“. Je to dvacetkrát více, než si může dovolit Moskva!

Ale Moskva se kupodivu strachy netřese. „Během příštích tří a půl let se úderný potenciál ruských vysoce přesných zbraní, jimiž se vybavují naše ozbrojené síly, zvýší čtyřnásobně,“ řekl Vladimír Putin v Kremlu 23. března 2017, když blahopřál generálům a admirálům právě jmenovaným do nejvyšších velitelských pozic. Je také dobré připomenout, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu již v roce 2013 upozornil, že do roku 2021 se množství vysoce přesných ruských raket s velkým doletem zvýší až třicetinásobně!

Když to slyšeli američtí „jestřábi“ v Pentagonu, propadli chmurám. Oni totiž již před půldruhým rokem ekonomové pracující pro tehdejší vládu prezidenta Obamy vypočítali, že aby vyvinuli spolehlivá protiopatření proti ruským „smart“ raketám Kalibr, museli by během následujících 15 let investovat navíc - čtěte dobře - jeden bilión dolarů! A teď se ještě ukázalo, že kdyby se měli podobným způsobem zabývat ruskými raketovými systémy Bastion a Iskander, tak pro Trumpovu vládu tato již tak fantastická částka vzroste minimálně na dvojnásobek, tedy na 2 bilióny dolarů!

Asi je vám jasné, kdo a proč se nyní chytá za hlavu.

Zkrátka a dobře to vypadá tak, že má Putin v rukou bombu strašnější než jadernou - bombu finanční. Bombu, jejíž ničivý potenciál spočívá v tom, že rozmetá blahobyt přesyceného Západu tím, jak neúměrné náklady bude obnášet odražení neúprosně rostoucí „ruské hrozby“. Ovšemže i v Rusku jsou mnozí nenapravitelní škarohlídi, kteří tomu odmítají uvěřit. Neustále vyvolávají paniku a tvrdí: „Při takovém poměru výdajů nemá Rusko nejmenší šanci postavit se Západu ve vojenské oblasti. Faktům se čelit nedá. Všechny ty řeči o rostoucí moci Moskvy jsou pouze lží a tupou propagandou Kremlu.“

Ano, fakta jsou fakta. Reálná fakta je však třeba znát a umět interpretovat. Jistě, vojenské rozpočty zemí NATO jsou obrovské, navíc v nejbližší době budou růst ještě vyšším tempem. Agentura Reuters nedávno přinesla zprávu, že prezident Trump rozhodl o tom, že již v následujícím roce se vojenský rozpočet Pentagonu navýší o 54 miliard dolarů. Když Trump v Kongresu přednesl programovou řeč, tak celému světu předestřel plán na „největší nárůst vojenské moci Spojených Států“, který má vyvrcholit „vybudováním nejsilnější armády v historii lidstva“.

Ve skutečnosti však Washington nemá peněz nazbyt, naopak má ohromný každoroční deficit rozpočtu ve výši 800 miliard dolarů a astronomický státní dluh ve výši 20 biliónů, který mimochodem dále roste mílovými kroky. Za těchto okolností lze zvýšení nákladů Pentagonu dosáhnout pouze na úkor tzv. „vnitřních rezerv“, jinými slovy okradením jiných amerických ministerstev a institucí. Proto bylo mimochodem oznámeno, že například programy americké Agentury pro ochranu životního prostředí budou výrazně redukovány. Krácen však bude i rozpočet všemohoucího Ministerstva zahraničních věcí, které tak přijde o značné prostředky na „zahraniční pomoc“ spojencům USA.

Nicméně ani těch 54 miliard pro Pentagon nebude představovat nic zásadního.Ekonomové spočítali, že na pouhé udržení současné úrovně amerických ozbrojených sil je třeba každoročně přidat minimálně 80 miliard dolarů.

Šestého prosince 2016 tehdejší zástupce ministra obrany USA Robert O. Work prohlásil: „Ozbrojené síly USA se potýkají s mnoha problémy, které je třeba řešit dříve, než se budeme zabývat zvyšováním vojenské síly. Jenom Na to, abychom zalátali díry v našem vojenském rozpočtu, je třeba každoročně navýšit rozpočet o 88 miliard dolarů. To je to první, na co čekáme. Pokud tyto peníze nebudou, budeme muset začít likvidovat lodě a letadla, nebudeme mít jinou možnost…“ A teď pojďme hovořit o tom hlavním: jak dokáže Rusko udržovat vojenskou paritu se Západem, když dává na obranu dvacetkrát méně než blok NATO? A ono to skutečně jde. Všechny řeči o „žebráckém Rusku“ s nezadržitelně se snižujícím vojenským rozpočtem jsou lži. Jak říkají mágové: „Dávejte nyní pozor na ruce, pánové!“

Za prvé, Rusko má odlišnou vnitřní strukturu výdajů na obranu. Když Američané investují do odborných výzkumů, experimentů a vývoje nových technologií, jedná se o méně než třetinu ročního vojenského rozpočtu. Rusko naopak má tuto oblast za nejvyšší prioritu a vydává na vývoj zbraní a výbavy svých ozbrojených sil více než dvě třetiny prostředků určených pro Ministerstvo obrany. Kromě toho podíl prostředků určených na státní zbrojní program neustále roste. V roce 2013 činil 30 %, v roce 2014 již 44 %, a v roce 2015 celých 62 %. A údaje za minulý rok budou ještě vyšší.

A za druhé: Hlavní položkou amerických výdajů - více než 66 % - je udržování obří vojenské infrastruktury. Obnáší více než 1000 vojenských základen po celém světě – plus mnoho těch, které se nacházejí přímo na území USA. Do téže kapitoly patří výplaty a penze pro 2 milióny lidí pracujících pro Pentagon, a neznámý počet vojenských vysloužilců, kteří se účastnili války v Iráku, Afghánistánu a na dalších zámořských „horkých místech“. Rusko vydává na tytéž položky ne více než 20 % svého vojenského rozpočtu. Jak je všeobecně známo, nemá takovou zbytnělou vojenskou infrastrukturu v zahraničí a pro Ministerstvo obrany momentálně pracuje ne více než 850 tisíc vojáků a civilních zaměstnanců.

Jednoduše řečeno, ruský vojenský rozpočet je „rozpočtem rozvoje“ s jasným důrazem na maximální využití všech nejnovějších vědeckotechnických poznatků. Zatímco vojenský rozpočet USA je „rozpočtem stagnace“, který sotva umožňuje udržet již existující vojenskou infrastrukturu, techniku a zbraně.

Ale to není všechno. Důležité je, že rubl uplatňovaný v rámci ruského vojensko-průmyslového komplexu, je výrazně podhodnocený. Oficiální hodnotu měny totiž určuje burza, tedy měnoví spekulanti. Jenomže v ruském obranném průmyslu funguje plánované hospodaření, v podstatě tak, jak tomu bylo v sovětských dobách. Například 17. února 2017 vyšla další vládní vyhláška (č. 208), která se nazývá „O státní regulaci cen na výrobky dodávané v rámci národní obrany“. Ruský vojensko-průmyslový komplex není orientován na maximální zisk, ale na kritérium „nákladů a efektivity“.Důraz je kladen na výrobu maximálního možného počtu kvalitní, ale současně levné vojenské techniky. Proto i poměr rublu vůči dolaru je zde zcela odlišný…

Oficiální kurz dolaru vůči rublu je za poslední období kolem 1:60. V některých oblastech, řekněme ve sféře služeb, to může být blízko pravdy. To znamená, že v ruském hotelu dostanete za 60 rublů stejné služby jako v americkém za 1 dolar. Je to možné, nebudu se přít. Avšak v oblasti obrany je měnový poměr úplně jiný. Na to, aby Rusko vyrobilo tolik vojenského materiálu, kolik vyrobí USA za 1 dolar, nepotřebuje 60 rublů, nýbrž mnohem méně.

Kolik? To lze zjistit tím, že porovnáme cenu americké zbraně na světovém trhu a cenu analogického zbraňového systému pro ruské ozbrojené síly. Jednoduše řečeno: porovnáme, kolik chtějí Američané za svůj tank nebo letadlo, když ho prodávají svým spojencům, a na kolik vyjde tank nebo letadlo stejné kategorie, ovšem vyrobené v Rusku a dodávané ruskému Ministerstvu obrany.

A tehdy se dostaví úžasná zjištění. Ukáže se, že směnný kurz dolaru vůči rublu je ve vojenské oblasti ne 1:60, ale nejvýše 1:10! A pokud to počítáme poctivě, tak ve vztahu k paritě kupní síly činí ruský vojenský rozpočet ne 50, ale přinejmenším 300 miliard dolarů!

A zde je klíč k tajemství, jak je možné, že Rusko, tak chudé, udržuje strategickou paritu s bohatým Západem…

Navíc, pokud reálný ruský vojenský rozpočet dosahuje poloviny amerického, tak některé specifické vojenské výdaje má Rusko dokonce vyšší než USA. Ostatně, počet ruských vojáků je 2,2 krát menší než má Pentagon. To ve výsledku znamená, že na výstroj, výcvik a udržování jednoho ruského vojáka má Rusko více prostředků než USA!

A zde je také příčina ruských úspěchů. Mnohá vítězství v Sýrii, přezbrojení armády i námořnictva, udržení se na špici ve vývoji nových generací zbraní, obnovení ruské vojenské infrastruktury - a další „nevysvětlitelné“ jevy v rámci vojensko-strategické rovnováhy sil za posledních 10 let.

Je tu ještě jedno vysvětlení: Bůh je na straně Ruska.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.