Print this page

První let živé, geneticky modifikované kybernetické vážky

By  čen 02, 2017

V lednu jsme psali o vývoji kybernetické vážky pod vedením společnosti Draper jménem DragonflEye. DragonflEye sestává z žijící, mírně modifikované vážky, která nese malý batoh elektroniky.

Tento batoh je přímo spojen s nervovou soustavou vážky, aby ji mohl kontrolovat, a k získání dostatečného množství energie bez nutnosti použití baterií využívá drobné solární panely. Draper nám před několika měsíci předvedl šikovně vyhlížející maketu toho, jak by systém mohl vypadat, ale dnes již zveřejnil první video letu kybernetické vážky DragonflEye.

Unikátní věcí na DragonflEye je (v porovnání s ostatním kybernetickým hmyzem), že se nespoléhá na ovládání senzorů hmyzu nebo na kontrolu jeho svalů, místo toho využívá optické elektrody k vydávání přímých rozkazů do nervového systému hmyzu, který byl geneticky upraven tak, aby je přijal. To znamená, že vážka může létat kamkoliv budete chtít, aniž bychom obětovali její vestavěné letové schopnosti, které jí může obyčejný hmyz jenom závidět.

Zdá se, že účelem výše uvedeného videa je především ukázat, že elektronika i hardware může být ke hmyzu připojena bez toho, aniž by ho omezovala v letu. Nemáme zde zatím tedy možnost vidět kontrolní systém v akci. I přesto to vypadá, že se výzkum pohybuje velmi rychle kupředu a my si nejsme tak úplně jisti, kdy bylo toto video natočeno, takže naše rada zní: každou vážku, kterou venku uvidíte, si raději dvakrát prohlédněte, jen pro případ.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.