Print this page

Tajný armádní test? Stádo krav ve Švýcarsku hromadně skočilo ze skály. Farmáři netuší proč

By  čen 06, 2017

Švýcarští farmáři si lámou hlavu nad případem, který se jeví jako hromadná sebevražda krav. Třináct kusů ze stáda v kantonu Valais na jihu země překonalo bariéru a skočilo či spadlo z útesu.

„Krávy překonaly několikanásobnou bariéru pastviny a vydaly se po hřebenu, pak skočily do prázdna, jako by je tam něco vehnalo,“ řekl listu La Nouvelliste prezident místní farmářské pojišťovací společnosti Norbert Terrettaz. Zvířata patřila několika majitelům a celková škoda na stádu podle Terrettazu dosáhla výše 20 tisíc franků. To odpovídá částce přibližně 484 tisíc korun.

Jedním z možných vysvětlení je teorie, že by je mohla k útesu dohnat nějaká šelma, například vlk. Háček je v tom, že krávy mají při hrozícím nebezpečí „tendenci se rozutéct a nejdou na smrt jako stádo ovcí”, připomněl Terrettaz. Namísto toho ale všechny prošly pastvinou kolem čtyř jaků a vydaly se k hřebenu. Žádné zranění způsobené šelmou na sobě neměly a farmáři doufají, že mohl jejich počínání někdo vidět a mohl by je vysvětlit.

Podobný incident se už ve Švýcarsku stal v roce 2009. Tehdy za nevyjasněných informací v obci Lauterbrunnen skočilo ze skály osmadvacet krav a býků. Dobytek po pádu z několikasetmetrové výšky uhynul a těla musela vytahovat helikoptéra. Oblastí se tehdy přehnaly bouřky a farmáři se domnívali, že se zvířata vyděsila právě kvůli nim. Jasná odpověď na to, co se tehdy stalo, se ale nikdy nenašla.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.