Print this page

Na bývalé Jugoslávii si NATO vyzkoušel tento šílený vojenský experiment...

By  čen 22, 2017

Bombardování Jugoslávie bylo „experimentální válkou NATO“, řekl italský generál NATO ve výslužbě Biagio Di Grazia. Podle něj to byl jakýsi vzkaz Rusku o tom, kdo vyhrál studenou válku.

Bombardování Jugoslávie bylo „experimentální válkou NATO“, cituje In Serbia slova italského generála NATO, ve výslužbě Biagio Di Grazia. Ten dodává, že viděl paralely mezi bombardováním z roku 1999 a atomovou bombou svrženou USA na Nagasaki.

„Byla to experimentální válka, kterou NATO využilo mimo jiné pro tréning letectva během útoku, kde počet útočníků a obránců byl v různorodých nerovnováhách,“ řekl Di Grazia bělehradským novinám Politika během návštěvy v Srbsku, kde prezentoval svou knihu „Proč NATO bombardovalo Srbsko“, a která vypráví o jeho službě v NATO.

V komentáři ke své paralele mezi bombardováním z roku 1999 a atomovou bombou použitou proti Nagasaki Di Grazia uvedl, že „v případě, že atomová bomba na Hirošimu, může být viděna částečně jako akt války, další - ta, která byla svržena na Nagasaki zatímco Japonsko přijalo kapitulaci, znamenala počátek studené války a byl to svého druhu vzkaz Sovětskému svazu ze Spojených států ".

„Na druhé straně bombardování Srbska bylo zprávou Rusku o tom, kdo se stal vítězem ve studené válce,“ pokračoval italský generál. „A nic z toho nebyla vina Srbska, které dělalo vše, co mohlo; v tehdejší mezinárodní situaci bylo Rusko slabé."

Nyní, říká Di Grazia, je zcela jiná situace.

„Proč v tuto chvíli nikdo nemyslí na bombardování Severní Koreje? Kvůli jaderným zbraním, ale také kvůli tomu, že za ní stojí Čína, která se mezitím stala silnější. Rusko také získal svůj status coby velmoc, a to, co udělala s Gruzií, Moldavskem a zejména s Kryme, se podobá tomu, co udělalo NATO s Kosovem. To je důvod, proč to, co se stalo v Kosovu v roce 1999 byla jediná událost, která se nebude opakovat,“ míní Biagio Di Grazia.

Italský generál také vyjádřili pochybnosti o oficiálním výkladu toho, co se stalo v Račaku (Kosovo) a Markale (Bosna), a uvedl, že neuvěřil „srbskému vysvětlení“ událostí (podle jedné verze se měli srbští policisté střetnout s nacionalisty UCK, podle druhé zde došlo k masakru 45 civilistů srbskými silami - pozn. red.)

„O několik dní později jsem se setkal s kolegou, italským důstojníkem, který sloužil jako pozorovatel OBSE, který mi řekl: „Biagio, to není jak to oni ukazují v televizi. Informoval jsem vedoucího mise Williama Walkera." Byl první, kdo dorazil na místo, a nemohl tam najít informace, které se později hlásily v médiích. Nicméně poté, co poslal zprávu vedoucímu mise, se nic nestalo,“ řekl Di Grazia.

Pokud jde o exploze v Markale v Sarajevu v první polovině 90. let, italský generál uvedl, že jeho zprávu pozorovatelské misi Evropského společenství potkal stejný osud jako informace kolegy o Račaku (Právě dělostřelecký útok na Sarajevské tržiště použilo NATO jako záminku pro své bombardování Srbska – pozn. red.).

„Poslal jsem ji (zprávu) po šetření, které se provádlo po explozích v Markale, a zpochybnil, že Srbové zaútočili na trh, který se nachází jen pár kroků od pravoslavné církve. Nebyli na tom zainteresováni, a opět - nic se nestalo,“ řekl Biagio Di Grazia.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.