Print this page

Maďarsko udělalo zásadní krok: schválilo bič na Sorosovy neziskovky

By  čen 22, 2017

„Mezinárodní termín pro ně je nevládní organizace, ale já bych je ‚občanskou společností‘ nenazýval. Jsou to placení aktivisté, kteří plní politické cíle dané Georgem Sorosem,“ řekl ve svém pravidelném pátečním rozhlasovém vystoupení premiér Orbán.

Maďarský parlament v úterý schválil zákon o důkladnější kontrole nevládních organizací financovaných z ciziny. Hlavním cílem je omezit před volbami v roce 2018 vliv organizací, které financuje miliardář George Soros. Zákon byl přijat 130 ku 44 hlasům.

Organizace, které dostávají ze zahraničí více než 7,2 milionu forintů (asi 615.000 Kč) ročně, se budou muset zaregistrovat u úřadů a informovat je o svém financování. Pokud tak neučiní, hrozí jim vysoké pokuty a zákaz působení. Podobný zákon funguje také v Rusku.

Na nátlak EU byl návrh zmírněn: organizace nemusejí uvádět na svých dokumentech, že jsou „organizací placenou ze zahraničí“ a nemusejí zveřejnit ani identitu dárce ze zahraničí, pokud jeho finanční podpora nepřesáhne 500 tisíc forintů (45 tisíc Kč) ročně.

Zákon je druhou ranou pro Sorosovy organizace. Tou první bylo zpřísnění podmínek pro zahraniční univerzity působící na území Maďarska na úroveň, která je už léta běžná v České republice. Zákon se tak dotkne Sorosovy Středoevropské univerzity, která se specializuje hlavně na výchovu humanitních a lidskoprávních kádrů.

Místopředseda vládní strany FIDESZ Szilárd Németh tvrdí, že nevládní organizace jako Sdružení pro lidská práva, Helsinský výbor či Transparency International útočí na současnou maďarskou vládu především v souvislosti s migrační vlnou.

„Úkolem falešných občanských organizací Sorosovy říše je vnutit národním vládám globální velkokapitál a míchat se do politiky. Tyto organizace je potřeba všemožně potlačit a uklidit odtud.“

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.