Print this page

Bordel, všude vajgly, kouř obtěžuje sousedy. Protikuřácký zákon přinesl nové problémy

By  čen 29, 2017

Od konce května, kdy začal platit zákaz kouření v restauracích, zaznamenali strážníci více stížností na rušení nočního klidu. Více práce mají také technické služby.

Lidé bydlící v blízkosti barů a restaurací si stěžují na cigaretový zápach, který jim z ulice stoupá do oken.

Protikuřácký zákon zakázal od 31. května kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin a dalších veřejných prostorách. Za jeho porušení hrozí kuřákovi pokuta až 5000 Kč. Firmy a podnikatelé mohou být potrestáni až dvoumilionovou pokutou a zákazem činnosti až na dva roky, u provozovatelů se ale sankce začnou ukládat až na konci srpna. Zákon v restauracích neumožnil vytvořit kuřárny a kuřáky vyhnal ven na ulici. "Je to hrozné, někdy mám pocit, že procházím zamořeným územím," posteskla si žena, která v podvečer procházela centrem Liberce.

"My to samozřejmě vítáme z hlediska zdraví našeho i personálu, všechno je čistší, líp se dýchá, všechno je lepší. O zákazníky jsme zatím kvůli zákazu kouření nepřišli," řekl podnikatel, nekuřák Martin Hřebík, který v Liberci provozuje taneční klub TopStar, Divadelní klub Jimmy's a několik dalších restaurací. Přiznal ale, že s kuřáky před svými podniky problémy má. "Jak je teplo, lidi kouří, sedí na zemi, válí se tam, dělají bordel," povzdechl si.

Víc práce mají kvůli kuřákům v ulicích technické služby. "Musíme mnohem víc uklízet kolem hospod a restaurací. Hlavně v centru Liberce v Moskevské a Pražské ulici je před restauracemi hodně vajglů, které tam kuřáci odhazují. Hospodští se o to nestarají, chodníky jim nepatří," uvedla mluvčí libereckých technických služeb Alžběta Přikrylová.

"V souvislosti se zákazem kouření v restauracích se nám rapidně zvýšil počet oznámení na rušení nočního klidu. Lidé stojí před hospodou a baví se venku, což se hodně rozléhá," řekl například šéf trutnovských strážníků Radek Svoboda.

Dalším problémem podle Svobody je, že většina kuřáků před hospodami neodhazuje nedopalky do popelníků. "Strážníci potom musí upozorňovat provozovatele na nepořádek před jejich podnikem," řekl Svoboda. Podle něj strážníci v Trutnově zaznamenali také jedno oznámení o kouření v restauraci, které nahlásila kolemjdoucí žena.

Městská policie v Hradci Králové v souvilosti se zákazem kouření řeší častěji kuřáky na zastávkách městské hromadné dopravy. "Neevidujeme, že by se od konce května zvýšil počet stížností týkající se přímo kouření před hospodami. Během teplých nocí si lidé více stěžují na rušení nočního klidu kvůli hluku, ale počet stížností je podle odhadů srovnatelný s jinými roky," řekla mluvčí policie Eva Kněžourová.

"Mám kancelář přímo nad hernou, a situace se po zákazu kouření bohužel velmi zhoršila. Někteří štamgasti postávají před hernou s půllitrem a cigaretou celé dny, ráno jsou opilí po nočním tahu a dopoledne často už znovu. Nahoru do oken jde samozřejmě zápach z cigaret a mě i další kolegy ruší při práci hluk," stěžuje si Jana Bartošová, která pracuje v centru Karlových Varů.

Větší výskyt kuřáků v ulicích kritizují i obyvatelé Sokolova. "Kuřáky teď mnohem víc vídám venku před hospodou, kavárnou, barem. A kolem toho procházejí děti. Nejde jen o pasivní kouření. Když kuřáky všude vidí, získají snadno dojem, že je to normální," poukázala Karla Kohoutová.

V Jihlavě si lidé bydlící poblíž restaurací stěžují v nočních hodinách městské policii na hluk, ale také na kouř stoupající do oken. Majitelům podniků, kde se dřív kouřilo, zákaz vadí. "Zákazníci jsou nespokojení," řekla ČTK Jaromíra Ošťádalová, provozovatelka známého jihlavského hostince Pančava. Návštěvnost se podle ní snížila, i když teď v létě mohou lidé kouřit na zahrádce. "Ale mám tady centrum mariáše a u karet se vždycky kouřilo, takže já to pociťuji jako obrovský problém," řekla.

Naopak hostinec U České koruny v Lipnici nad Sázavou, v němž spisovatel Jaroslav Hašek vytvořil podstatnou část svého slavného románu Osudy dobrého vojáka Švejka, se zákazem kouření problém nemá. V restauraci se podle personálu nekouří už devět let, kuřáci jsou zvyklí chodit ven na terasu.

Berounská městská policie při namátkových kontrolách nočních podniků zaznamenala dva případy porušení zákazu kouření, a to hned v prvních dnech účinnosti nové normy. Podle mluvčí Berouna Jitky Soukupové řešila policie porušení domluvou. "Jednou asistovala (městská policie) na žádost státní policie při oznámení, že host v restauraci kouří a jednou přijala oznámení sama, ale hlídka na předmětném místě nenašla ani popelník, ani kouř, takže si možná někdo prověřoval, zda to funguje," dodala Svobodová.

Najít místo na zahrádce je třeba v centru Ústí nad Labem velmi obtížné, všechna obsazují kuřáci. Na tržby si provozovatelé nestěžují. "Chodí stejně lidí jako před platností zákona, jen si jich víc nosí drink ven," řekl ČTK číšník podniku na Lidickém náměstí. V Děčíně problémy podle mluvčího strážníků Tomáše Pavlíka nejsou přímo s kouřením, ale s hlukem. "Hlášení, která se týkají porušování nočního klidu, máme mnoho. Hlídky pak v noci jezdí od domu k domu a upozorňují kuřáky, aby se ztišili. Oni si třeba jen povídají, ale v noci se všechno více rozléhá," vysvětlil Pavlík.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.