Print this page

Itálie v šoku: Nejvyšší soud dovolil imigrantům krást

By  čec 08, 2019

Itálie si možná zadělala na velký problém ohledně migrantů. Tamní Nejvyšší soud totiž vydal rozsudek, podle kterého nelze považovat za zločin, jestliže ukradnete „nevelké množství potravin za účelem ukojení hladu“.

Loading...

V zemi, kde se bez kontroly pohybují statisíce migrantů, mnozí s obavami očekávají, jak moc se tyto „drobné krádeže k ukojení hladu“ rozmohou. Nejvyšší kasační soud Itálie skončil převratným rozsudkem kauzu bezdomovce, který v roce 2011 ukradl v supermarketu dva sýry a jedno balení párků v celkové hodnotě čtyři eura. Původně byl shledán vinným (ochranka jej zadržela přímo v supermarketu s ukradenými věcmi) a potrestán půlročním vězením a pokutou sto eur. Advokát bezdomovce se však odvolal a věc dospěla až k Nejvyššímu soudu, který dospěl k rozhodnutí, že chování bezdomovce nelze považovat za zločin.

„Trest se nevztahuje na toho, kdo hnán nutností ukradne malé množství jídla, aby uspokojil životně důležitou potřebu jíst,“ stojí doslova v argumentaci soudu. Nově nastavený výklad netrestání drobných krádeží potravin je sám o sobě právnicky sporný. Jak však upozorňuje Tereza Spencerová na webu Literarky.cz, ještě větší obavy však vyvolává v kontextu migrační krize. Po Itálii se v současnosti pohybují statisíce migrantů, kteří se odmítají registrovat a jakkoliv spolupracovat s orgány státu, své požadavky vymáhají často násilím a trestní právo je často jedinou šancí, jak je z EU vyhostit. Za nového výkladu se dá očekávat dramatický nárůst „povolených“ drobných krádeží za účelem ukojení hladu.

To samozřejmě ještě více eskaluje protiimigrační nálady, které se již nyní v Itálii dost rozmáhají. Zdá se tedy, že na Apeninském poloostrově, kam se přesměrovala uzavřená „balkánská trasa“ z Turecka, bude ještě více husto.

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.