Print this page

Nechcete nám pomoci? Máte smůlu. Dáme 200 tisícům migrantům evropská víza a pošleme je na sever, hrozí Itálie

By  čec 17, 2017

Zástupcům italské vlády dochází trpělivost. Jejich volání o tom, že je země zahlcena migranty a že jí hrozí kolaps, se setkala jen s vlažnými reakcemi ostatních zemí Evropské unie.

Někteří členové vlády proto naznačili, že asi 200 tisícům migrantů udělí evropská víza, díky kterým získají možnost neomezeně se pohybovat v Schengenu, a pošlou je dál na sever Evropy. Informuje o tom deník The Times.

Náměstek ministra zahraničí Mario Giro a senátor Luigi Manconi řekli pro The Times, že vláda diskutuje o tom, že by byla migrantům vydávána dočasná víza, která by jim umožnila opustit Itálii a volně se pohybovat po zemích Schengenu.

Giro a další zástupci vládnoucí Demokratické strany se domnívají, že Itálie můžete využít evropské směrnice málo známého nařízení 2001/55, tedy opatření, které bylo vymyšleno v době konfliktu na Balkánu, aby umožnilo přijímání vysídlených osob z Bosny, Kosova a podobně. To by mohlo spustit další vlnu masové migrace do severní Evropy.

„Nechat migranty volně cestovat, jakmile dosáhnou břehů Itálie, by vytvořilo skutečný problém pro naše sousedy EU. Ale doufám, že to donutí Francii čelit migračnímu problému,“ řekl ministr. Itálie již dříve vyzvala své kolegy z EU, aby pomohli s eskalující humanitární krizi, ale byla zklamána jejich nečinností.

Vzhledem ke své geografické poloze je Itálie jedním z prvních vstupních bodů pro lidi prchajících do Evropy přes Středozemní moře. Jen od začátku roku do země dorazilo asi 86 tisíc migrantů. Žadatelé o azyl žijí po celé Itálii, často v přeplněných centrech, která kapacitně nestačí. Místní lidé takovým místům říkají „lidské sklady“.

Mattia Toaldo, analytik Evropské rady pro zahraniční vztahy, řekl The Times: „Když přistěhovalci budou i nadále přicházet a Itálie se rozhodne dát jim dokumenty, které jim umožní překračovat hranice a opustit Itálii, bude to nukleární řešení. Italové ztratili naději, že jim EU pomůže a tak mohou říci: Pokud z toho neuděláte společný úkol, uděláme to my.“

„Raději bychom samozřejmě nepoužívali jednostranné metody, protože vzniklý spor by mohl zničit Schengenskou smlouvu,“ přiznal Giro. Směrnice 55 nabízí „mimořádnou“ možnost udělit vysídleným osobám „okamžitou dočasnou ochranu“ v EU, ale vyžaduje schválení od ostatních členů – a to se v tomto případě téměř určitě nestane.

Takový krok by také výrazně zvýšil napětí mezi Itálií a sousední Francií a Rakouskem, které už využily psy a pohrozily vysláním obrněných vozidel, aby zastavily přistěhovalce, kteří se snažili touto cestou dříve proniknout.

Ministr zahraničí uvedl, že italská vláda projednává také druhou možnost naposledy použitou tehdejším premiérem Silviem Berlusconim na počátku arabského jara. V roce 2011 Itálie použila článek 20 svého právního předpisu Bossi-Fini a udělila dočasná „humanitární“ víza tisícům Tunisanů, kteří nelegálně překročili moře a dostali se do Itálie.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.