Print this page

Zapomeňte na Plitvická jezera. Těchto 8 kouzelných míst v Chorvatsku vám vyrazí dech

By  čec 25, 2017

Chorvatsko, Slováky často familiárně nazývané také "Slovenské moře", je jednou z nejoblíbenějších destinací našich dovolených. Mnozí však netouží celou dovolenou proležet na pláži a rádi by viděli z této země co nejvíce.

Která místa se na Jadranu vyplatí navštívit? První vás napadnou, podobně jako tisíce dalších, Plitvická jezera. A co dál? Zkuste tato místa.

Skradinski Buk

Skradinské vodopády patří mezi nejkrásnější místa celého Chorvatska. Nejdelší a nejvodnatější vodopádovým kaskáda na řece Krka leží národním parku pojmenovaném právě po této řece. Systém vodopádů, který se skládá ze 17 stupňů, má v celkové délce až 800 metrů, přičemž v nejširším bodě dosahuje jejich šířka až 140 metrů. Tato lokalita není považována pouze za jedno z nejkrásnějších míst Chorvatska, ale řadí se i mezi nejkrásnější vodopády v celé Evropě.

Krka River

Skradinski Buk, Krka Waterfalls in Croatia

Rovinj

Jestliže procházka po městě, pak ať je to město Rovinj. Rovinj je přístav na západě poloostrova Istrie, kde žije asi 15 tisíc obyvatel. Davem turistů se sice nevyhnete, ale scenérie, kterou Rovinj a jeho okolí nabídne, vám to dozajista vynahradí. Rovinj je často považován za "chorvatské Benátky", neboť je v jeho zachovalém historickém centru patrný rys středověkých a renesančních prvků italské architektury.

Rovinj

Mljet

Národní park Mljet pokrývá stejnojmenný ostrov v jižní části Jaderského moře, kde panuje příjemné středomořské klima. A proč byste tento národní park vlastně měli navštívit? Patří totiž mezi nejzelenější oblasti celého Chorvatska, neboť je zalesněný až ze 72%. Do národního parku patří i slané Velké a Malé jezero, ve kterých je voda ještě o pár stupňů teplejší než již příjemně teplé moře.

Mljet NP

Hrad Trakošćan

Jeden zajímavý tip máme i pro milovníky historických památek. Je jím hrad Trakošćan, který se tyčí nad okolní krajinou z vrcholku kopce v severním Chorvatsku. Architektura stavby se sice nápadně podobá na ty nejkrásnější hrady a zámky z pohádek, ale při návštěvě zjistíte, že Trakošćan by už potřeboval i nějakou tu rekonstrukci. Přesto patří tento hrad mezi nejkrásnější v celém Chorvatsku a pokud budete mít cestu kolem, určitě byste ho obejít neměli.

Trakošćan, Croatia

Welcome...

Severní Velebitu

Pokud byste si chtěli na dovolené v Chorvatsku užít i trochu turistiky, pak je národní park Severní Velebitu výbornou volbou. Velebitu se nacházejí v severní části Chorvatska a jsou nejvyšším a nejdelším pohořím v systému Dinárské vrchů, které pokrývají velkou část Balkánského poloostrova. V Severních Velebitu najdete i oblast zvanou Rožanski kukovi, která Chorvatsko proslavila v turistické komunitě po celém světě. Jde o část pohoří, kde se velmi hustě nachází přes 50 více než 1600 metrů vysokých skalních vrcholů všelijakých tvarů, které ukazují pravou divočinu chorvatských hor.

Rožanski kukovi

Velebit dawn

Slunjčické vodopády

Další alternativou k světově známým vodopádům na Plitvických jezerech jsou Slunjčické vodopády. Ty se nacházejí nedaleko hranic s Bosnou a Hercegovinou asi 50 kilometrů jižně od města Karlovac. Slunjčické vodopády vznikly na dravém proudu říčky Slunjčica, krátce před tím než se vlije do známé Korany (vytváří Plitvická jezera). Kromě vodopádů zde můžete obdivovat i historickou mlynářskou osadu, kde ještě i dnes najdete 22 původních vodních mlýnů.

Rastoke, Slunj

Living among the waterfalls in Rastoke, Croatia

Slané jezero Mir

Na jihovýchodní části ostrova Dugi otok naleznete Park přírody Telašćica. Jedním z unikátů, které tento park nabízí, je právě jezero Mir, ve kterém je voda slanější než v moři. Jezero je plněné mořskou vodou přes množství podzemních mikro puklin. V létě teplota vody může překonat i 33 stupňů Celsia. Kromě tohoto unikátního jezera nabízí toho tento park mnohem víc. Z vnější strany zálivu Telaščica se z moře zvedá nejvyšší útes Jaderského moře. Dosahuje výšky až 161 metrů a nejhlubší část moře pod ním dosahuje hloubky až 85 metrů. Častými návštěvníky tohoto parku jsou i delfíni, možná i kvůli jedné z nejkrásnějších pláži Saharun v Jadranu, kterým se Dugi otok může pochlubit.

Croatia 14

Željava

Pokud patříte mezi nadšence opuštěných míst, pak je tento bod určen právě pro vás. Željava je totiž největší podzemní opuštěné letiště v celé Evropě a jedna z nejvíce fascinujících opuštěných lokalit světa. Opuštěnou leteckou základnu a podzemní letiště najdete na hranici mezi Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou pod vrchem Plješevica. I přesto, že před lety byl nevšední objekt zničen armádou, nadále patří k největším podzemním letištím a základnám v celé Evropě.

08

20170424-0245

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.