Print this page

Ukrajina zažívá šok. Londýn nařídil Kyjevu splatit miliardový dluh Rusku!

By  čec 28, 2017

Londýnský Nejvyšší soud nařídil Ukrajině zaplatit Rusku nominální hodnotu dluhopisů ve výši tří miliard dolarů, a kompenzovat část soudních nákladů, sdělilo ruské ministerstvo financí.

Výše soudních výloh činí 3,7 milionu dolarů, přičemž polovinu sumy musí Kyjev zaplatit nejpozději do 20. září 2017.

Kyjev je rovněž povinen uhradit 75 milionů dolarů na úrocích z dluhu a penále z prodlení, které se odpočítává od 21. prosince 2015.

„Takže každý den prodlení bude stát státní rozpočet Ukrajinu (ukrajinské daňové poplatníky), více než 673 tisíc dolarů,“ cituje RIA Novosti ministerstvo financí.

Dříve bylo ohlášeno, že Vrchní soud v Londýně zamítl ruský požadavek okamžitého zaplacení 325 milionů dolarů jako zabezpečení třímiliardového nároku.

Ukrajina umístila v roce 2013 suverénní eurobondy ve výši tři miliard dolarů ve prospěch Ruska (které sumu Kyjevu zapůjčilo). Až do konce roku 2015 Kyjev správně obsluhoval dluh, ale pak ho odmítl zaplatit a požadoval jeho restrukturalizaci podle podmínek vyjednaných s komerčními věřiteli. Moskva však trvala na státní povaze dluhu (což uznal i MMF) a navrhovala mimosoudní řešení dluhu, ale protinávrhy z Kyjeva již nepřišly. Následně Rusko zažalovalo Ukrajinu u londýnského soudu. V březnu byl vynesen verdikt, že Kyjev musí dluh splatit, nicméně se Ukrajiny odvolala. Nyní bylo rozhodnutí soudu potvrzeno.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.