Print this page

Video odhaluje, jak americká loď „s cílem provokace“ střílí na íránské plavidlo

By  čec 28, 2017

Pentagon uvolnil záběry hlídkové lodi námořnictva USAm jak několikrát zahajuje střelbu proti íránské lodi sboru strážců islámské revoluce. Záměr byl, podle tvrzení námořnictva IRGC (íránských strážců revoluce), vyprovokovat a zastrašit.

Zaměřte se na záběry v čase 0:43 až 0:50.

„Jak se íránské plavidlo přibližovalo, nereagovalo na opakované pokusy o navázání rádiové komunikace,“ sdělila Americkému námořnímu zpravodajskému institutu 5. flotila amerického námořnictva.

Námořnictvo IRGC uvedlo, že americký Thunderbolt „vystřelil do vzduchu dva varovné výstřely s cílem provokovat a zastrašit,“ tvrdí Press TV. „Loď IRGC nevěnovala žádnou pozornost ‘provokativnímu a neprofesionálnímu’ kroku ze strany amerického námořnictva a pokračovala ve své misi,“ dodává Press Tv.

Setkání proběhlo v severní části Arabského zálivu kolem 10:20 hodin místního času.

Následující varovné výstřely „íránské plavidlo zastavilo svůj postup,“ sdělila v prohlášení 5. flotila.

5. flotila zdůraznila, že jednání íránské lodi „nebylo v souladu s mezinárodně uznávanými Pravidly pro zabránění srážkám na moři (COLREG), ‚pravidly plavby‘ ani s mezinárodně uznávanými námořními zvyky, což představuje riziko kolize.“

Nebylo to poprvé, co se námořní síly USA a Íránu ocitly nebezpečně blízko konfliktu a pravděpodobně ani naposledy. V červnu íránské lasery mířily na americký vrtulník Superr Stallion poblíž Hormuzského průlivu. Max Abrahms z Rady pro zahraniční vztahy minulý týden sdělil Sputnik News, že „mezi Washingtonem a Teheránem lze předpokládat nárůst bilaterálního napětí“.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.