Print this page

Na záchranu planety máme jen tři roky. Vědci varují, že po roce 2020 bude Země zasažena velkými problémy

By  srp 01, 2017

Skupina předních vědců varuje, že lidé mají pouhé tři roky na to, aby zachránili planetu před nevratným zničením. Jakkoliv se může zdát, že planeta zpustošená změnami klimatu je něco, co nás může potkat ve vzdálené budoucnosti, experti varují, že změny Země pociťuje už dnes.

Průměrná globální rychlost růstu hladiny moře se v posledních dvou desetiletích zvýšila o 50 procent. V roce 2017 teploty v některých místech, od Kalifornie po Vietnam, dosáhly historicky nejvyšší úrovně. Poslední tři roky byly nejteplejší v historii, uvádí server Business Insider.

Šedesát významných vědců a diplomatů, včetně bývalé šéfky OSN v oblasti klimatu Christiany Figueresové a fyzika Stefana Rahmstorfa, napsalo nový otevřený dopis, ve kterém uvádí, že svět má asi jen tři roky na to, aby bylo možné zvrátit nejhorší dopady změny klimatu.

Dokument zveřejněný 28. června apeluje na vlády, podniky, vědce i občany, aby se ihned začali zabývat řešením problémů spojených s emisemi skleníkových plynů. Pokud budou emise do roku 2020 trvale sníženy, bude možné zabránit tomu, aby se teploty vyšplhaly přes nevratný práh, ze kterého již nebude cesty zpět. „Snížení emisí v celosvětovém měřítku je monumentální úkol, ale výzkum nám říká, že je nezbytný, žádoucí a dosažitelný,“ uvádí odborníci.

Pokud nedojde ke změně, musí se podle nich lidí v nejbližší době připravit na rychlé odlesňování, povodně způsobené zvyšující se hladinou moří a nepředvídatelné změny počasí, které by mohly pustošit zemědělství a ovlivnit podmínky na pobřeží, kde žije drtivá většina lidí.

Vědci také představili šest cílů, kterých je třeba do roku 2020 dosáhnout. Patří mezi ně zvýšení energie z obnovitelných zdrojů na 30 procent spotřeby elektřiny, tvorba plánů tak, aby mohla města a státy do roku 2050 výrazně omezit užívání fosilních paliv. Celkem 15 procent nově prodávaných vozidel by pak mělo jezdit na elektřinu, snížit by se měly také čisté emise z odlesňování.

Jak poukazuje server, cíle dopisu jsou v rozporu s prioritami administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa, který dal jasně najevo, že problematika změny klimatu rozhodně do jeho programu nepatří. Na začátku června Trump oznámil, že v roce 2019 USA odstoupí od pařížské klimatické dohody, která stanovuje národní kritéria pro snižování emisí skleníkových plynů.

Autoři dopisu vyzývají města a podniky, aby bojovaly proti emisím a naplňovaly cíle dohody z Paříže - a to i bez pomoci vlády USA. „Stojíme ve dveřích a ještě můžeme snížit do roku 2020 emise, jak žádají vědci, aby bylo možné ochránit cíle OSN pro udržitelný rozvoj, a to zejména pokud jde o vymýcení extrémní chudoby,“ uvedla Figueresová v tiskové zprávě.

Poukazuje na to, že výzva vědců přichází v době, kdy se některé americké státy i podniky zavázaly, že se navzdory Trumpovi hodlají do řešení problému také zapojit. „Příležitost, kterou máme během příštích tří let, je historicky unikátní,“ dodává Figueresová.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.