Print this page

Pokladní řekla staršímu muži, že jeho generace nemyslela na životní prostředí. Jeho odpověď je geniální!

By  srp 02, 2017

Skupina předních vědců varuje, že lidé mají pouhé tři roky na to, aby zachránili planetu před nevratným zničením. Jakkoliv se může zdát, že planeta zpustošená změnami klimatu je něco, co nás může potkat ve vzdálené budoucnosti, experti varují, že změny Země pociťuje už dnes.

„Každý, komu je kolem 50, by si to měl přečíst. Mladá generace také.“ Tímto se začíná status na Facebooku, který sdílel Švéd Anders Sahlin z roku 2013. Jeho obsah je ale i nadále aktuální (možná každý rok o trochu víc). Proto jsme chtěli, abyste si ho přečetli také. Sdílelo ho už více než 6000 lidí.

Každý, komu je kolem 50, by si to měl přečíst. Mladá generace také.

Minule jsem nakupoval v obchodě a mladá pokladní mi navrhla, že bych měl mít s sebou vlastní nákupní tašku, protože ty igelitové jednorázovky nejsou dobré pro životní prostředí. Omluvil jsem se a vysvětlil jí, že za mých starých časů jsme takto o životním prostředí nikdy neuvažovali. Pokladní mi na to řekla, že problém spočívá právě v tom, že „naše generace nedostatečně dbala o životní prostředí pro příští generace“.

Samozřejmě, musel jsem uznat, že v jedné věci měla pravdu. Za našich dob neexistovalo povědomí o ochraně životního prostředí.

Ale co jsme měli za našich časů? Po dlouhém přemýšlení jsme si vzpomněl na to, že…

Jsme měli láhve na mléko, které se vracely zpět do obchodu. Ten je pak posílal zpět do mlékárny, kde je vydezinfikovali a použili znovu. Ty láhve tak byly použity několikrát. Neexistovalo ale povědomí o životním prostředí.

Lezli jsme se nahoru po schodech, protože neexistovaly výtahy ve školách, nákupních centrech nebo dalších vysokých budovách. Když se šlo do obchodu, šli jsme pěšky. Nejezdili jsme těch pár metrů autem. Neexistovalo ale povědomí o životním prostředí.

Pleny jsme museli vždy prát, protože neexistovaly ty na jedno použití. Prádlo jsme sušili venku, ne v sušičce. Solární a větrná energie k vysušení prádla nám v našich časech bohatě stačila.

V domě byla 1 televize a 1 rádio. Neměli jsme televizi v každém pokoji. Obrazovka měla velikost kapesníku, ne jako polovina Gotlandu (největší ostrov ve Švédsku pozn. red.).

V kuchyni jsme všechno míchali ručně. Neměli jsme přístroje, které by to udělaly za nás. Když jsme se balili, nepoužívali jsme bublinovou fólii, ale staré noviny.

Za našich časů jsme nepotřebovali benzín, abychom nastartovali sekačku - měli jsme ruční sekačku. Cvičili jsme u těžké práce a nemuseli chodit do posilovny a používat všechny ty přístroje, které plýtvají energii. Ale pokladní měla pravdu, neexistovalo povědomí o životním prostředí.

Pili jsme vodu z vodovodu místo toho, abychom museli kupovat vždy další a další plastové láhve. Měli jsme propisky s inkoustem místo toho, abychom museli kupovat vždy nové a umělohmotné. Žiletky jsme vždy vyměnili a ne vyhazovali celý holicí strojek. Neexistovalo ale povědomí o životním prostředí.

Za našich časů lidé jezdili do práce autobusem a děti do školy na kole nebo pěšky. Nepotřebovali jsme taxíky. Měli jsme v každém pokoji jednu zásuvku, ne uzel plný prodlužovaček. Nepotřebovali jsme zařízení, které by vysílalo signál 3000 km nahoru jen kvůli tomu, abychom věděli, kde je nejbližší pizzerie.

Není to smutné, když mladá generace tvrdí, že jsme plýtvali přírodními zdroji jen proto, že neexistovalo povědomí o životním prostředí?

Sdílejte tento status se všemi staršími lidmi, kteří potřebují lekci ochrany životního prostředí a také se všemi mladými lidmi, kteří jsou trochu hloupí a nechápou některé věci.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.