Print this page

Libyjci výstražně stříleli na loď zachraňující uprchlíky

By  srp 09, 2017

Hlídkový člun libyjské pobřežní stráže dnes zahájil v mezinárodních vodách výstražnou palbu na loď španělské organizace Proactiva Open Arms (POA).

Informoval o tom list Corriere della Sera. Loď Golfo Azzurro, která se podílí na pátracích a záchranných operacích v rámci migrační krize ve Středomoří, v pondělí nepustily do svých přístavů ani Itálie a Malta.

"Libyjská pobřežní stráž, kterou financuje Itálie a EU, nám hrozila obzvlášť agresivním způsobem - výstražně nám stříleli nad hlavami. Naše loď se v tu chvíli nacházela 24 kilometrů od pobřeží, mimo libyjské vody. Byl to odsouzeníhodný čin," komentovala incident posádka. Deník uvedl, že italská pobřežní stráž organizaci POA v neděli vyzvala, aby zachránila posádku malé lodě, jež se nacházela asi 185 kilometrů od libyjských břehů, tedy daleko od míst, kde obvykle probíhají pátrací a záchranné akce.

Když tři libyjští migranti z člunu skončili na palubě Golfo Azzurro, italská strana Španěly poslala do maltské Valetty. Malťané ovšem loď organizace POA do přístavu nepustili a poslali ji k italskému ostrovu Lampedusa. Tam ale nepovolila přistání Itálie. Španělé tak čekají v mezinárodních vodách na povolení přistát, informovala agentura APA.

Organizace POA minulý týden nepřijala kodex italského ministerstva vnitra regulující činnost humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři. Italský ministr vnitra Marco Minniti varoval organizace, které nepodepíší, že jejich lodě nebudou mít přístup do italských přístavů.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.