Print this page

Na plážích v Brazílii a Uruguaji se děje něco záhadného, oceán mizí z pláží

By  srp 22, 2017

Na plážích v Punta del Este v Uruguaji spolu s Tramandai a Porte Alegre v Brazílii se děje něco divného. Obvykle, když oceán ustupuje z pláží, tak to znamená, že se blíží tsunami. Nicméně, v těchto případech to nebyl ten důvod.

Dne 11. srpna 2017 oceán téměř zmizel z některých pláží v Punta del Este v Uruguai. Úroveň, která je obvykle naplněna vodou, zela nezvyklou prázdnotou.

Jen o několik hodin později bylo hlášeno, že 12. srpna 2017 se stalo totéž u pláží nacházejících se v Tramandai a Porto Alegre v Brazílii. Opět tam, kde se za normálních okolností nacházela mořská voda, zmizel oceán a nikdo nemá zdání, proč se to stalo. Lidé si nejprve mysleli, že to možná předznamenává, že přijde tsunami. Když lidé spatřili, že oceán ustupuje, vyděsili se a začali utíkat jako o život.

Nebyly však žádné známky velkého zemětřesení nebo tsunami, které by mohly zasáhnout oblasti, kde oceán ustupuje. Odborníci na počasí pak začali prohlašovat, že to bylo způsobeno silnými bouřemi v pobřežních vodách spolu s tím, jaký směr měl vítr. Říkali, že pokud za bouře v Punta del Este v Uruguaji vane jižní vítr, tak hladina moře stoupne a zasáhne Ramblu. Pokud tedy vítr vane severně, je možné, že bouře způsobí, že oceán ustupuje. Tentokrát je však ustupování oceánu tak rozsáhlé a obrovské, že tento jev je naprosto bezprecedentní. To se ještě nikdy nestalo.

Další podivný incident, kdy moře ustupuje od pevniny a nemohly to způsobit bouře, se odehrává na pláži v Chandipuru v Indii. Moře již ustoupilo 5 km od běžného pobřeží na pláži, které se nachází mezi tím, co je známé jako příliv a odliv. Jakmile voda během odlivu ustoupí, zůstává tak, dokud ji zpět k pobřeží nevrátí příliv.

Tato pláž poskytuje jejím návštěvníkům děsivý zážitek. Člověk na ní může stát a skutečně pozorovat, jak přímo před jeho očima mizí oceán. Deje se to dvakrát denně, díky odlivu, ale načasování záleží na cyklu měsíce.

Ustupování oceánu v Indii možná není takovou záhadou, jako náhlé ustupování oceánu v Brazílii a Uruguaji. Stále je to však tajuplná podívaná.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.