Print this page

SpaceX pro Pentagon vypustilo tajnou loď

By  zář 07, 2017

SpaceX poprvé vypustilo tajný raketoplán Boeing X-37 (X-37B Orbital Test Vehicle nebo OTV) v zájmu vojenského letectva USA. Píše se o tom na Twitteru společnosti.

Mise OTV-5 je vypuštěna 7. září roku 2017 na střednětěžké raketě Falcon 9 ze startovací plochy na mysu Canaveral. Pravděpodobnost startu se hodnotila na méně než 50 procent, SpaceX se speciálně postaralo, aby byl start proveden, než dojde ke kosmodromu uragán Irma.

Cíle letu Boeing X-37 nejsou známé, avšak počítá se, že minishuttle je určen pro dokončení zničení kosmických družic, ale jedním z jeho cílů je prověrka ekonomické efektivity podobných kroků ve srovnání s raketovými prostředky likvidace.

Boeing X-37 je schopen vylétávat na orbitu a přistávat ve stejném schématu jako aparáty Space Shuttle. Délka několikarázového orbitálního letadla je 8,83 metrů, což je čtyřikrát méně než má Space Shuttle. Rozpětí křídel je 4,6 metrů. Pentagon má k dispozici dva Boeingy X-37, vojáci střídají jejich starty.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.