Print this page

Úředníci objevili manuály, jak mají uprchlíci lhát o své totožnosti

By  říj 16, 2017

Dánské orgány zjistily, že 634 ze 700 vyšetřovaných žadatelů o azyl lhalo o své totožnosti. Migranti tvrdili, že jsou příslušníci pronásledované menšiny z Kuvajtu, ale téměř všichni ve skutečnosti pocházeli z Iráku.

Během několika měsíců dánské úřady prověřovaly identitu 700 žadatelů o azyl, kteří údajně uprchli kvůli pronásledování z Kuvajtu. Většina z nich podle úřadů pocházela odjinud. Jejich žádost o azyl proto byla odmítnuta a nyní čekají na deportaci, uvedl deník Jyllands-Posten.

Anders Dorph, zástupce ředitele dánské Imigrační služby, který je odpovědný za azyl, označil vyšetřování za velmi důležité. „Už dříve jsme zaznamenali případy podvodů, kdy se migranti pokoušejí lhát, že mají jinou státní příslušnost, a získat tak výhodu. Ale dosud jsme se s tím nesetkali v takovém rozsahu,“ přiznal.

Podle vyšetřovatelů téměř polovina migrantů, asi 300 lidí, pocházela ze stejné irácké rodiny. Vyšetřovatelé tvrdí, že našli důkazy prostřednictvím sociálních médií a mezinárodní spolupráce, které ukázaly, že migranti pocházejí z Iráku.

Úředníci dokonce objevili manuály, které podrobně popisují, jak migranti mohou obejít migrační službu a jak mají předstírat, že jsou bez státní příslušnosti.

Thomas Gammeltoft-Hansen, profesor z Institutu Raoula Wallenberga ve Švédsku a výzkumník zaměřující se na uprchlíky, uvedl, že příručky ukazují, že rozsah podvodu je mnohem větší, než se dříve očekávalo. „Existuje obrovské množství falešných dokumentů, které pomáhají přijímat identity, aby si člověk mohl být jistý, že získá azyl. Pokud Iráčané mohou zvýšit šanci získat azyl na 80-90 procent, pak je pro mnohé atraktivní tvrdit, že mají jinou národnost,“ řekl.

Mnoho přistěhovalců do Evropy přichází bez jakékoliv formy identifikace, úřady proto nemohou určit jejich pravou identitu. Mnozí z nich proto ve snaze získat azyl tvrdí, že pocházejí z jiných zemí, než je tomu ve skutečnosti. V Německu se objevily návrhy, aby úředníci měli pravomoc prohledat mobilní telefony migrantů, aby tak ověřili jejich původ.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.