Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Britská BBC manipuluje s historií. Francouzského rytíře Roberta de Beaumonta hraje černoch

By  říj 19, 2017

Rok 1066 byl pro Anglii klíčový. 25.září tu anglický král s krví Vikingů Harold Godwinson odrazil norskou invazi, ale o tři týdny později musel čelit jiné.

Z Francie připlul vévoda Vilém, rovněž vikingské krve, jehož předek byl slavný Rollo. Harolda porazil a anglo-saská hegemonie byla nahrazena Normany.

Pravou rukou Viléma Dobyvatele byl tehdy rytíř Robert de Beaumont, muž severské krve a Norman. Normané byli seveřané, kteří se usadili ve francouzské Normandii a splynuli zde s lokální germánsko-franckou populací.

No a tento muž, v jehož žilách tekla pouze nordická krev (ať už z jeho severských nebo franckých předků) je v novém seriálu britské televize BBC 2 představován černošským hercem Jothamem Annanem.

Chce snad BBC sdělit, že Robert de Beaumont byl černoch? Ne, nechce. Ani nemůže. Každý člověk se základní znalostí internetu si během pár vteřin zjistí, že takové tvrzení se nemůže zakládat na pravdě. Proč to tedy dělá?

Ačkoliv BBC nevydala k výběru herce žádné prohlášení, s ohledem na ideové zabarvení této stanice se dá předpokládat, že černošský herec hrající v evropském historickém dramatu má lidem, kteří se o historii jednoduše nezajímají, prodat, že současná multietnická podoba Británie není nic nového, a u zrodu moderní Anglie vlastně už černoši byli. I když nebyli. Ani trochu.

Možná tím i BBC řeší stesky nebílých britských herců, kteří si stěžují, že v historických filmech pro ně není role. Tak teď už je. Prostě se přepíše historie, a je hotovo. Za 100 let, až se třeba bude natáčet nějaký film o Beatles, tak Paula může hrát Arab, Johna Korejec, Ringa černoch a George běloch, aby se neřeklo.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.