Print this page

Podívejte se: To nejlepší, co Rusové mají, není v Sýrii, ale prohání se nad Kurilami

By  lis 10, 2015

Rusko v Sýrii stále nenasadilo ty nejlepší stíhací letouny, které má v arzenálu. Suchoje Su-30SM sice patří mezi špičku, ale Vzdušné a kosmické síly si nechaly to nejlepší doma: víceúčelový bojový letoun Su-35S. Stíhačku, která se může směle postavit i americkému Raptorovi.

Rusové se v rámci modernizace svých vzdušných sil vydali cestou evoluce osvědčených typových řad stíhacích letounů, což platí jak pro lehčí typ MiG-29, tak pro těžší Su-27. Druhý z uvedených typů vyspěl v celou škálu jedno i dvoumístných modifikací, jejichž vrchol představuje právě sériový Su-35S.

Vzdušné síly se s absencí supermoderních letadel a především nedostatkem finančních prostředků po krizových devadesátých letech popasovaly nejlepším možným způsobem: nechaly legendární Suchojovu konstrukční kancelář dokončit vývoj de facto nového letounu, využívajícího aerodynamickou koncepci prověřenou třicetiletým testováním. Dosáhly tak astronomické finanční úspory a především potřebné rychlosti vývoje nového typu, jelikož nemusely investovat do vývoje nového draku.

To přišlo až po stabilizaci veřejných rozpočtů v podobě vývoje letounu páté generace Suchoj T-50, který tak získal čas a do sériové výroby vstoupí v druhé polovině této dekády.

Díky zvolené cestě se Rusko nedostalo do časové ani finanční pasti, do níž spadli Američané s hypernákladnými projekty F-22 Raptor a F-35 Lightning II. Současně s typem Su-35S získalo letoun v mnoha ohledech plně srovnatelný a v porovnání se známými letovými charakteristikami F-35 dokonce mnohem výkonnější.

Suchoj Su-35S může směle vstoupit do vzdušného boje s americkým typem F-22 Raptor, který západní média s oblibou označují jako „zdaleka nejlepší stíhací letoun na světě“. A to jak do manévrového souboje, v němž může s velkou pravděpodobností uspět díky skvělé aerodynamice, silným motorům s vychylováním vektoru tahu a vyvinutému způsobu vedení blízkého boje, tak do střetu za hranicí vizuální viditelnosti.

Drak Su-35S sice není tvarován podle zásad stealth – nicméně čelní odrazná plocha letounu byla díky použitým materiálům a nátěrům snížena – ale především letoun disponuje senzory, které jsou podle dostupných informací schopny Raptora zachytit na vzdálenost použitelnosti střednědosahových řízených střel.

Řeč je o výkonném radaru N035 Irbis a elektro-optickém systému OLS-35. A navíc: o schopnostech ruských rušičů dnes už pochybuje málokdo a „pětatřicítky“ jsou vybaveny tím nejlepším, co existuje – aktivním rušičem typu L175M Chibiny-M. Ten dokáže efektivně oslepit jak radary protivníka, tak jím vypálené řízené střely, zatímco Su-35S může úspěšně napadat neefektivně útočícího soupeře.

Vzdušné a kosmické síly Ruské federace získají do konce letošního roku celkem 48 těchto letounů, ale na spadnutí je další kontrakt na dodávku stejného počtu letadel. A není divu, že Su-35S vzbuzuje velký zájem v zahraničí. Rozjednaný je kontrakt s Čínou, zájem projevil Pákistán a na probíhající letecké výstavě Dubai Airshow 2015 se horečně vyjednává o dodávkách těchto letadel Indonésii a Spojeným arabským emirátům, které si vždy vybírají to nejlepší, co trh nabízí.

V ruském vojenském letectvu je již Su-35S plně operačně způsobilý a účastní se leteckých cvičení. Na videu, nedávno zveřejněném ruskou TV Zvezda, je zachycen cvičný let formace Su-35S v oblasti ruských Kurilských ostrovů (záběry z kokpitu jsou pořízeny z kabiny modernizovaného Su-27SM). Na případný střet s japonskými F-15J jsou Rusové připraveni více než dobře.

Zdroj: eurasia24.cz

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.