Print this page

Tento objev měl zůstat utajen: Štěpná reakce, která je mnohem silnější než vodíková bomba!

By  lis 12, 2017

Když Sovětský svaz v roce 1961 provedl první test čistě vodíkové bomby, jaderní fyzici si uvědomili, že tato technologie nikdy neměla vzniknout. Ničivá síla byla obrovská.

Nebylo to však nic proti tomu, co by mohla napáchat štěpná reakce, která byla objevena teprve nedávno.

Pokud by fúze subatomárních částic mohla zahájit řetězovou reakci, jednalo by se o apokalyptickou zbraň.

Při testu vodíkové bomby tlaková vlna rozbila okna u domů vzdálených až tisíc kilometrů od místa výbuchu a atomový hřib vystoupal až do stratosféry.

Tým fyziků nedávno oznámil unikátní objev subatomární události, která může být natolik ničivá, že se v první chvíli rozmýšleli, zda tuto informaci vůbec představí veřejnosti. Učinili tak pouze díky následným zjištěním, které potvrdily, že technologie nemůže být zneužita pro armádní účely.

Vědci zjistili, že dvě malé částice, známé jako kvarky, by se mohly spojit a vytvořit velmi silnou reakci. Tato teoretická "kvarková exploze" by byla výrazně silnějším subatomárním ekvivalentem jaderné fúze, která se odehrává uvnitř vodíkové bomby.

Kvarky jsou subatomární částice, které jsou navzájem spojené a vytváří neutrony a protony uvnitř atomů. V atomech se nacházejí v několika "verzích", takzvaných vůních, přičemž každá skupina spadá do rodinné hierarchie.

Energetické události na subatomární úrovni jsou měřeny v megaelektronvoltech (MeV). Vědci objevili, že když dva spodní kvarky podlehnou fúzi, produkují neuvěřitelnou energetickou hodnotu 138 MeV. Pro představu se jedná o osmkrát silnější energii, než kterou produkuje jaderná fúze ve vodíkových bombách. V těchto ničivých zbraních probíhá velké množství reakcí, ale každá produkuje pouze 18 MeV.

"Musím se přiznat, že když jsem si poprvé uvědomil, že taková reakce je možná, dostal jsem velký strach. Naštěstí se však ukázalo, že se jedná pouze o jednorázovou záležitost," uvedl na konferenci jeden z objevitelů Marek Karliner.

Fúzní reakce jsou velice silným jevem, ale jeden případ fúze sám o sobě nebezpečný není. Vodíkové bomby mají tak obrovský efekt pouze díky řetězové reakci, která pohání jejich ničivou sílu.

Vědci z Chicagské univerzity zjistili, že taková řetězová reakce u spodních kvarků není možná. Toto zjištění však před zveřejněním pečlivě konzultovali s dalšími odborníky, kteří potvrdili, že mají pravdu.

"Kdybych si jen na mikrosekundu myslel, že by objev mohl být využit pro vojenskou aplikaci, tak bych to nikdy nezveřejnil," vyjádřil se k objevu dále Karliner.

K vyvolání řetězové reakce potřebují jaderné bomby velké zásoby částic. Důležitá vlastnost spodních kvarků ale znemožňuje jejich skladování. Přestanou totiž existovat pouhou jednu pikosekundu poté, co vzniknou. Po této krátké době se rozpadají na mnohem běžnější a méně energeticky vydatný druh subatomární částice, známé jako vzestupný kvark.

Lidstvo rozhodně o nic nepřichází, když z kvarků nelze sestrojit bomba, ale pro vědce je objev velmi důležitý, protože je to první teoretický důkaz o tom, že je možné spojit subatomární částice dohromady způsobem, který uvolňuje energii. Jedná se o naprosto novou oblast ve fyzice velmi malých částic.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.