Print this page

Americký Raptor dorážel na ruské šturmoviky. Po přiblížení Su-35 vzal do zaječích

By  pro 10, 2017

K dalšímu z řady incidentů mezi ruským a nelegálně přítomným americkým letectvem v Sýrii došlo v závěru listopadu. Tentokrát byli jeho účastníky „nejlepší z nejlepších“.

Jak prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, 23. listopadu k dvojici šturmoviků Su-25, útočících na objekty Islámského státu, přilétl americký stíhací letoun F-22 Raptor.

Americký stroj provokoval posádky ruských letadel a snažil se jim aktivně překážet v plnění bojového úkolu – odpaloval klamné tepelné cíle a dokonce imitoval vzdušný boj. Nebezpečné manévry americký pilot ukončil poté, co se v blízkosti objevil ruský víceúčelový letoun Su-35S.

Tento ruský letoun je pro F-22 obzvláště vážný protivník, zejména v případě, že by mezi nimi došlo k blízkému manévrovému vzdušnému boji. Oba letouny platí za absolutní špičku mezi bojovými stroji.

Ruské ministerstvo obrany také odpovědělo na prohlášení Pentagonu o tom, že ruské letouny údajně brání letectvu USA a nalétávají do „jejich vzdušného prostoru“ – Konašenkov Washingtonu připomněl, že Sýrie je suverénní země, člen OSN a – na rozdíl od ruského – se americké letectvo v zemi nachází nezákonně. Žádné „své“ nebe v Sýrii USA nemohou mít, zdůraznil Konašenkov.

Zdroj: ea24

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.