Print this page

Nejnovější americký torpédoborec Zumwalt se již po několikáté porouchal při zkouškách

By  pro 13, 2017

Zkoušky nejnovějšího amerického torpédoborce USS Zumwalt byly přerušeny 5. prosince kvůli poruše, po čemž se loď vrátila do loděnic ve státě Maine, uvádí se ve zprávě Vojenského námořnictva, kterou zveřejnil portál USNI News.

Den po vyplutí z loděnic se porouchaly filtry harmonických kmitů, které chrání citlivé elektrické zařízení před nežádoucími výkyvy výkonu. USA Zumwalt byl zbaven možnosti užívat složitého elektrického obvodu za velkého zatížení.

Hi tech „neviditelný" torpédoborec byl spuštěn na vodu loni na podzim, za tuto dobu byl už ale několikrát opraven. Zpočátku se objevila netěsnost v pohonné jednotce, o měsíc později se porouchaly výměníky tepla, po čemž musel být torpédoborec odvlečen na základnu.

Kromě toho se ukázal být provoz Zumwaltu příliš nákladný dokonce podle měřítek americké armády. Výstřel z unikátního kanónu, jímž je torpédoborec vybaven, stojí rozpočet 800 tisíc USD, a samotná loď stojí 4,4 miliardy USD. Jak oznámil dříve portál Defense News, americké vojenské námořnictvo snížilo plán nákupu lodí této třídy z 28 na tři jednotky.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.