Print this page

Další perla z Bruselu. Zákaz otevírání oken? U nás již funguje a na Slovensku od roku 2020

By  pro 13, 2017

Větrání přes otevřená okna a čerstvý vzduch v příbytku má být od roku 2020 již minulostí. Bruselští byrokraté totiž přišly opět se "skvělou" novinkou.

Lidé v nově postavených příbytcích už nebudou moci větrat přes otevřená okna. Větrání domácnosti se bude odehrávat přes tzv. rekuperaci.

Povinné větrání tzv. rekuperací, znamená, že nebude možné v budově větrat přes okno, ale pouze pomocí vzduchotechniky. Jde o směrnici EU z roku 2010, kterou postupně jednotlivé země zavádějí do praxe. Česká republika se pospíšila, tam to už funguje. Na Slovensku bude platit od roku 2020. Informuje portál noviny.sk

"Směrnice EU z roku 2010 o energetickém hospodaření budov byla u nás účinná od 1. ledna 2013," tvrdí Zuzana Vicianová z oboru komunikace ministerstva dopravy ČR. "Na Slovensku se implementovala ve 3 krocích," říká Petráš Dušan z katedry TZB stavební fakulty STU.

Nejdříve museli mít budovy nízkou energetickou náročnost, na co stačily plastová okna či zateplení. "Požadavek na výstavbu budov od roku 2016 je na úrovni ultra nízké energetické," což vyžadovalo například trojité skla na oknech.

Třetí krok vstoupí v platnost v roce 2020. Rekuperační větrání funguje tak, že teplo s odcházejícím vzduchem z budovy nevyfučí, ale ohřívá vzduch, který přichází z venku. Ten však nemá tu kvalitu na jakou jsme zvyklí.

Chybí mu vůně, čerstvost a to může zvýšit riziko onemocnění dýchacích cest. V potrubích rekuperačních jednotek se usazují mikroorganismy, které se dostávají následně s "čerstvým" vzduchem do interiéru. "Dnes generace současných třicátníků ve Švédsku a Norsku má v 60 procentech astma," vysvětluje Petráš. V našem klimatickém pásmu nejsme zvyklí na vzduchotechniku ​​jako v zemích jižní Evropy. Dilema zdraví a pohody versus úspora energie asi každý bude řešit jinak. Pokud budou lidé hromadně větrat přes okna, pak je otázkou, zda do vzduchotechniky investovat.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.