Print this page

Rusové si „otevřeli raketovou střelnici“. Iskandery i Panciry spolehlivě ničily reálné cíle

By  pro 29, 2017

Řeč je nikoliv o pláních ruské Astrachaně, ale o syrském válčišti. Ruští vojáci zde v reálných bojových podmínkách otestovali nejnovější střely s plochou dráhou letu, balistické operačně taktické rakety i systémy protivzdušné obrany. (Foto Russian Army)

První bojové použití komplexu Iskander-M potvrdil v pátek 22. prosince ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Naváděné balistické operačně taktické rakety mířily na nespecifikované „důležité cíle“ a podle dostupných informací bylo jejich použití plně úspěšné.

„Proti nejdůležitějším objektům ozbrojenců byly použity vysoce přesné rakety Kalibr, Ch-101, Iskander, Točka-U, Ch-55 a další,“ řekl Šojgu.

Iskander-M je mobilní raketový systém s dosahem 500 km. Taktická řízená raketa 9M723K1 (v kódu NATO SS-26 Stone) má délku 7,3 m, průměr 0,92 m a hmotnost 3800 kg a je vybavena bojovou hlavicí o hmotnosti 700 nebo 480 kg. Cíl zasahuje s maximální kruhovou odchylkou 5 až 7 metrů.

Mimořádný úspěch Panciru

Doslova mimořádný úspěch v Sýrii zaznamenal krátkodosahový mobilní protivzdušný komplex Pancir-S1, chránící ruské vojenské instalace. Zatímco se média hlavního proudu „rozplývají“ nad schopnostmi izraelského systému Iron Dome, ruský Pancir v Sýrii už měsíce doslova „dře“ bez větší publicity.

Po dílčích informacích, které Eurasia24.cz zveřejnila letos v srpnu, nyní ruské ministerstvo obrany publikovalo kompletní statistiku: Panciry v Sýrii zničily třiapadesát vypálených raketometných střel a „sundaly z nebe“ šestnáct bezpilotních letadel.

Jak konstatoval Sergej Šojgu, „komplexy S-400 a Pancir-S1 společně se stíhacími letouny zabezpečily plnou nadvládu Vzdušných a kosmických sil v syrském vzdušném prostoru.“ Nebyl podle něj „dopuštěn jediný fakt narušení zón bezpečnosti ruských základen Tartús a Hmímím.“

Komplex Pancir-S1 je kombinovaný mobilní systém s mimořádně krátkým reakčním časem a schopností zjistit, sledovat a zničit i malorozměrné rychle letící cíle. Zatímco řízená palba z dvojice 30mm rychlopalných kanonů s kadencí okolo 4000 ran za minutu dokáže zneškodnit cíl na vzdálenost až čtyři kilometry, řízené střely mají dosah až dvacet kilometrů.

Na summitu EU - Afrika v Abidžanu se Merkelová snažila ukázat, že Německo může přijmout opatření v oblasti zahraniční politiky i přesto, že dva měsíce po volbách stále není sestavena nová vláda.

Příliv více než milionu přistěhovalců do Německa, který ke kterému došlo od poloviny roku 2015, je do značné míří připisován jako důvod nárůstu a úspěchu ve volbách antiimigračnej strany alternativa pro Německo (AFD).

Merkelová si však i po volebním fiasku pokračuje v své agendě a imigrantů vítá s otevřenou náručí. Její politika otevřených hranic zřejmě byla i důvodem proč se skončily neúspěšně jednání s několika stranami o sestavení nové vlády. Merkelová však zřejmě bude nakonec opět vládnout se stranou SPD.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.