Print this page

Ruské jaderné odstrašení jako záruka míru. Takto by dopadlo odpálení Jarsu...

By  pro 29, 2017

Ruské ozbrojené síly zavedly do výzbroje mezikontinentální balistickou raketu RS-24 Jars. Strategická zbraň se vyznačuje schopností překonat protiraketovou obranu jejím „zmatením“.

Jak to funguje, ukazuje následující video Raketových vojsk strategického určení Ruské federace. RS-24 Jars je třístupňová mezikontinentální raketa s motory na pevná paliva. Více než dvacet metrů a bezmála padesát tun těžká raketa může být odpalována jak z mobilních (viz úvodní foto), tak z šachtových odpalovacích zařízení.

Příprava k odpálení rakety zabere méně než pět minut. Raketa má dolet až jedenáct tisíc kilometrů a v průběhu letu může manévrovat, čímž znemožní protiraketovým systémům protivníka stanovit její přesnou trajektorii a tím ji spolehlivě zaměřit.

Bojová část obsahuje několik samostatně naváděných návratových těles – tedy schopných „přežít“ návrat atmosférou na zem – a také „falešné“ hlavice, sloužící jako klamné cíle.

Kruhová odchylka, určující přesnost zásahu pozemního objektu, je menší než 150 metrů. Každá nálož má sílu do 500 kilotun (ekvivalent TNT).

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.