Print this page

Dramatické video: Dav z pařížského předměstí lynčoval policistku. Na Nový rok shořelo rekordně 1000 aut

By  led 03, 2018

Oslavy Nového roku ve Francii kromě tradičního zapalování aut na imigrantských předměstích pošpinilo lynčování policistky, která byla surově napadena zdivočelým davem.

Policistka byla napadena společně se svým kolegou na předměstí Champigny-sur-Marne v časných hodinách v pondělí ráno. Oba skončili v nemocnici.

Na videu, které se šíří na sociálních sítích, velká skupina africky vypadajících mužů divoce křičí a skáče, zatímco policistka je kopanci sražena k zemi, kde inkasuje několik úderů do hlavy. Na dalším videu, které sdílel poslanec za Front National Gilbert Collard, dav převrací auta a řve.

Francouzská RTL informovala, že se oba policisté vzdálili od svých kolegů, když se pokoušeli zklidnit výtržnosti, ke kterým na předměstí docházelo. Ačkoliv na místo rychle dorazily posily, které ke zvládnutí davu prý použily policejní granáty i střelbu, na záchranu napadených policistů před zraněním bylo pozdě. Během nepokojů bylo zničeno i několik policejních a hasičských vozů.

Champigny-sur-Marne, v jehož oblasti se mají nacházet tři “no-go” zóny, tedy místa, kde se policie nevyskytuje, je také domovem bývalého kata Islámského státu Michaela Dos Santose.

Francouzský prezident Emmanuel Macron proti násilí v pondělí odpoledne vystoupil, a řekl: “Pachatelé zbabělého a zločinného lynčování policistů vykonávajících v noci 31.prosince svou povinnost budou nalezeni a potrestáni. Policie zachová pořádek. Čest policii a plnou podporu všem hrubě napadeným policistům.”

Události komentoval i ministr vnitra Gerard Collomb, který odsoudil “společnost násilí” a vyzval k posílení policie. Zmínil i konkrétní čtvrti, kde násilí kvete, a kam se hasiči neodváží bez policejní ochrany.

Na udržení pořádku se tento Nový rok podílelo 140 tisíc policistů a vojáků. Oproti minulému roku, kdy výtržníci zapálili 935 aut, jich letos shořelo 1031. Zatčeno bylo 510 lidí.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.