Print this page

Německu platí nový zákon proti „nenávisti“ na síti. Pracovala na něm agentka komunistické Stasi. Kde jsou neziskovky teď?

By  led 03, 2018

Od 1.ledna v Německu platí nový zákon, který sociálním médiím nařizuje rychle odstranit tzv. závadný obsah.

Stránky, které zjevně ilegální obsah neodstraní do 24 hodin od jeho zveřejnění, mohou čelit pokutě až 50 milionů eur. Týká se to sociálních sítí, které mají více než 2 miliony uživatelů. Hlavními cíli zákona jsou platformy Facebook, Twitter nebo YouTube a další.

Zákon byl schválen v červnu minulého roku a platformy dostaly do konce roku čas se na něj připravit. Platformy by nyní měly mít v provozu nahlašovací systém, který “znepokojeným” uživatelům dá možnost nahlásit “závadný” obsah a platformě tak pomoci jej odstranit.

Ačkoliv zákon cílí na jasná porušení zákona, odnesou to i příspěvky, které nejsou nezákonné, ale o jejichž závadnosti rozhodnou administrátoři platforem. Především Facebook a YouTube mají svůj vlastní výklad toho, co je závadné, a není tzv. v souladu s pravidly uživatelské komunity. Dá se tedy očekávat ještě větší cenzura na kdysi svobodném internetu.

Zajímavé také je, kdo se na tvorbě německého zákona podílel. Byla to Anetta Kahan, která pod krycím jménem Victoria mezi lety 1974 a 1982 pro východoněmeckou komunistickou tajnou službu Stasi donášela na umělce, západoberlínské studenty a západoberlínské novináře. Stasi takto dodala celkem 800 stránek udavačských reportů.

Kahane se po změně režimu zapojila do boje proti xenofobii a za své aktivity byla dokonce oceněna berlínským Senátem. Snad kvůli své udavačské praxi pak byla v roce 2015 pozvána ministerstvem spravedlnosti na práci na novém zákoně, který nyní vešel v platnost.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.