Print this page

Zákeřný útok na voliče Miloše Zemana! Internetem i poštovními schránkami se šíří lživý návod k volbám

By  led 11, 2018

Přinášíme důrazné varování všem občanům. (Foto Youtube)

Po sociálních sítích a nejspíš i v tištěné podobě někteří lidé šíří lživou zprávu, že voliči Miloše Zemana mohou jít volit až ve druhém kolem, protože stávající prezident prý „automaticky postupuje do finálového kola“. Na šíření falešné zprávy nás upozornilo několik čtenářů. Je to samozřejmě nesmysl, žádný automatický postup neexistuje.

Po sociálních sítích se v posledních dnech a hodinách šíří lživá poplašná zpráva, která má zmást voliče. Tvrdí, že úřadující prezident, který znovu kandiduje, má automaticky zajištěn postup do druhého kola voleb a jeho voliči tak nemusí jít v prvním kole volit. Prý jde o „novinku v letošním roce“. Taková zpráva je pochopitelně lživá.

Na skutečnost, že podobná tvrzení šíří, upozornili redakci ParlamentníchListů.cz čtenáři. Josef M. z Chomutova nám poslal screen falešných facebookových příspěvků. Jeden z nich například tvrdí toto: „Podle Ústavy náš prezident Zeman postupuje automaticky do druhého kola, jeho voliči ať se teda dostaví v druhém kole v plném počtu“.

Další falešná zpráva zas říká: „Kandidát Ing. Miloš Zeman postupuje v prezidentské volbě automaticky do druhého kola. Proto není nutné, abyste se prvního kola prezidentské volby účastnili, přijďte až na druhé kolo!“

„To je strašlivá manipulace. Šíření takových lží je totální zoufalost odpůrců Miloše Zemana. Zejména někteří starší občané tím mohou být klamáni, pokud neznají detailně zákony nebo nemají možnost si to ověřit,“ napsal nám spolu s ofocenými příspěvky z Facebooku čtenář z Chomutova.

Falešné zprávy šířené po sociálních sítích:

Kromě šíření lživých zpráv na internetu dokonce někdo rozšiřuje i letáky v tištěné podobě. Snímek jsme během čtvrtečního podvečera obdrželi od čtenáře Davida D. z Plzně. Leták tvrdí podobný nesmysl jako internetové zprávy: „Pokud chcete volit současnou hlavu státu, pak v prvním kole nemusíte. Od letošního roku je to novinka. Prezident, který svůj úřad obhajuje, postupuje automaticky přímo do kola finálového. Prosím, zůstaňte doma“.

Leták s další falešnou zprávou:

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.