Print this page

Provádí se obrovský audit ministerstva obrany USA. Chybí vrtulníky za 830 mil. dolarů. A to jsme teprve na začátku...

By  led 15, 2018

Po několika desetiletích národní výstavby a bilionů dolarů, které chybí nebo byly nesprávně zaznamenány, konečně začal dlouho očekávaný audit Ministerstva obrany USA (MO). (Foto Shutter)

Ve středu vedoucí oddělení MO David Norquist řekl zákonodárcům ve Washingtonu, že MO je vůbec první ministerstvo, kde se provádí tak velký audit, který bude stát kolem 367 milionů dolarů v roce 2018 a dalších 551 milionů dolarů na nápravu problémů.

Norquist, který svědčil před sněmovním Výborem pro armádní služby, řekl, že ministr obrany James N. Mattis a náměstek ministra obrany Patrick M. Shanahan plně podporují tento audit. V květnu 2017 jmenoval prezident Trump Norquista, aby konečně dal po mnoha letech armádní finance zpět do pořádku.

Co je překvapivé, když se podíváme zpět do minulosti, že podle Světového ekonomického fóra bylo Ministerstvo obrany USA jmenováno největším zaměstnavatelem na světě s přibližně 3,2 miliony členů na své výplatní pásce a 2,4 miliardy dolarů v majetku, ale nikdy neudělalo plný audit.

„Toto je poprvé, kdy bude MO podrobeno úplnému auditu finančních výkazů,“ řekl. „Audit finančních výkazů je obsáhlý a zahrnuje více než finanční management,“ vysvětlil Norquist zákonodárcům.

Účelem auditu bude zdokumentování vojenského vybavení a nemovitostí, jejich stavu a umístění. „Testuje zranitelnost našich bezpečnostních systémů a ověřuje přesnost personálních záznamů a akcí,“ řekl Norquist.

Zprávy z MO říkají, že v současné době pracuje na tomto projektu 1200 auditorů!

Norquist dále řekl: „Audit účetních závěrek pomáhá řídit podniková vylepšení, abychom standardizovali naše obchodní postupy a zlepšovali kvalitu našich dat.“

Noviny MO zajímá, jak audit poskytne „informace a odpovědnost americkému lidu.“ Proč teď? Jak to, že se MO najednou chce stát pro americký lid transparentní? Možná je to kvůli dvěma desetiletím neúspěšného budování národa Washingtonem ve zbytku světa, i když je to nepravděpodobné.

Norquist řekl, že „daňoví poplatníci si zaslouží stejnou míru důvěry jako akcionář, a že finanční výkaz MO představuje skutečný a přesný obraz o jeho finanční situaci a operacích. Transparentnost, odpovědnost a reforma obchodních procesů jsou některé z přínosů auditu finančních výkazů.“

A v náhledu toho, co přijde, Norquist oznámil sněmovnímu Výboru pro armádní služby, že počáteční audit armády zjistil 39 vrtulníků UH-60 Black Hawk (v hodnotě 830,7 mil. dolarů), které nebyly dostatečně zapsány do vlastnictví. „Vzdušné síly identifikovaly 478 objektů a budov, které nebyly zapsány na seznamu nemovitostí MO,“ dodal.

Bohužel, špatné řízení v rámci MO tímto nekončí: v nedávné zprávě americká armáda „ztratila“ kolem 44 000 vojáků po celém světě, v zemi, která byla v této zprávě označena jako „neznámá.“

Pojďmě ještě hlouběji do králičí nory. Mark Skidmore, profesor ekonomie na MSU se specializací na veřejné finance, zjistil, že MO a Ministerstvo bydlení a rozvoje měst mohlo v letech 1998 až 2015 utratit až 21 bilionů dolarů za „tajemné předměty.“

„Je to neúplné, ale během tohoto období jsme zjistili úpravy ve výši 21 bilionů dolarů. Značná část šla na armádu. Byli jsme schopni najít a prověřit 13 ze sedmnácti let, a našli jsme kolem 11,5 bilionů dolarů jen pro armádu,“ řekl Skidmore.

Vzhledem k tomu, jaké chyby v účetnictví na Ministerstvu obrany se k dnešmímu dni našly, a že nejsou malé, přemýšlíme, co 1200 auditorů ještě najde, když se poprvé „potápějí“ do králičí nory – desetiletí neúspěšných maskovacích válek, změn režimů a diktátorů?

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.