Print this page

Mnozí migranti v rakouském Grazu mají podle studie “středověké” postoje vůči Židům, gayům, ženám a nevěřícím

By  led 20, 2018

Akademický průzkum mezi muslimy v Grazu objevil rostoucí nábožnost a nepřátelské postoje vůči Židům, gayům, ženám a nevěřícím. (Foto Christopher Furlong)

Studii provedl Ednan Aslan, profesor Islámských studií na univerzitě ve Vídni na žádost úřadů odpovědných za integraci, informuje Kurier.

“Chtěli jsme vědět, kdo s námi žije,” vysvětlil Kurt Hohensinner, radní za Lidovce, kteří v současné době se Svobodnými vládnou Rakousku.

Profesor Aslan vyzpovídal 288 respondentů z 4000 převážně afghánských žadatelů o azyl v Grazu a zjistil, že 54,5 procent z nich věří, že Židé se nestarají o nikoho jiného, než o sebe, a 44,2 procent z nich věří, že judaismus škodí světu.

“Pro některé uprchlíky je anti-semitismus samozřejmostí, která dává uprchlické vlně novou dimenzi,” říká profesor Aslan.

Více než polovina z nich, 51,7 procent, považuje homosexualitu za nemorální, a 59 procent vyjádřilo nesouhlas s manželstvím stejného pohlaví.

Dvě třetiny zpovídaných byli muži pod 30 let a profesor Aslan mezi nimi objevil postoje výrazně nepřátelské i vůči ženám. 44,2 procent z nich jsou pro použití násilí vůči ženám, pokud jsou svému muži nevěrné.

Nicméně zkoumané ženy na to byly podobně. 62 procent z nich přikládá velkou důležitost islámskému zahalení na veřejnosti, a 44,3 procent by si nepodalo ruku s mužem.

Téměř polovina migrantů, 49,8 procent, řekla, že islám hraje v jejich životě větší roli v Rakousku, než předtím v jejich domovských zemích.

“Mešity mají na tyto lidi jistý vliv,” říká Aslan, a dodává, že 70 procent zpovídaných navštěvuje mešitu každý pátek, a 55 procent věří, že nevěřící shoří v pekle.

Je také možné, že radikální postoje budou ještě horší, než profesor Aslan zjistil. Jak již poznamenal koordinátor EU pro boj s terorismem, Gilles de Kerchove, “většina fanatiků své přesvědčení skrývá použitím taqiyya. Taqiyya je forma nábožensky uznaného úskoku, která muslimům dovoluje lhát o jejich přesvědčení ve prospěch většího poslání, nebo aby se vyhnuli perzekuci, a nehrozil jim za to v posmrtném životě trest.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.