Print this page

Na maximum: MiG-31BM teď může létat rychlostí až 3400 km/h

By  led 22, 2018

Nejrychlejší soudobé bojové letadlo může létat ještě rychleji. (Foto Twitter / BBC)

Nejrychlejší soudobé bojové letadlo může létat ještě rychleji. Ruskou záchytnou stíhačku MiG-31 vývojáři po čtyřiceti letech zbavili posledního limitu, aby mohla létat rychlostmi, pro které byla vyprojektována.

Letoun, který v mnoha parametrech ještě dlouho nebude mít soupeře, prochází důkladnou omlazovací kúrou. Ruské Vzdušně-kosmické síly už získaly více než sto hluboce modernizovaných letadel MiG-31BM/BSM a další modernizované stroje jsou v „mikojanovském“ závodě Sokol před dokončením.

Obnovou prochází nejen drak letounu, ale prakticky vše uvnitř: agregáty, kabelové vedení a především elektronika, radar a další komponenty avioniky.

Jedna změna je nejenže těžko postřehnutelná na pohled, ale dosud neměla ani zaslouženou pozornost médií. Přitom jde o změnu podstatnou: MiG-31BM dostal nové zasklení pilotního prostoru, což posunuje jeho hranice ještě dále.

Na novém překrytu kokpitu pracovalo několik ruských vědecko-výzkumných ústavů. Výsledkem je, že MiG-31BM může bez obav z poškození létat rychlostí 3400 kilometrů za hodinu, což je téměř dvojnásobek maximální rychlosti nejnovějšího amerického bojového letounu F-35.

Původní zasklení neumožňovalo plné využití potenciálu letounu – podle zkušebních pilotů bylo při vysokých rychlostech nemožné se čelního štítku ani dotknout a při rychlostech okolo 3400 km/h se ve velkých výškách začal doslova roztékat.

„Z letadla jsou teď sňata všechna omezení týkající se rychlosti. Letoun nyní pracuje v těch fyzických možnostech, které do něj byly vkládány při jeho projektování,“ konstatoval náměstek technického ředitele závodu Sokol Vladimir Kirasirov

MiG-31BM je nejen nejrychlejší v současné době používaný bojový letoun na světě. Ve své kategorii také operuje nejvýše, jeho praktický dostup přesahuje dvacet kilometrů, což je o dva až tři tisíce metrů výše než u běžných bojových letounů. A má extrémně výkonný radar, který dokáže vyhledávat cíle na vzdálenost až 320 kilometrů.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.