Print this page

Německý soud v Gelsenkirchen zakázal islámské volání k modlitbě přes hlasité reproduktory

By  úno 04, 2018

Oznámení tradičního muslimského volání k modlitbě skrze veřejné reproduktory bylo zakázáno německým soudem. (Foto Muezzin v Sarajevu, Wikipedia, BiHVolim)

Oznámení tradičního muslimského volání k modlitbě skrze veřejné reproduktory bylo zakázáno německým soudem.

Administrativní soud v Gelsenkirchen dnes zakázal volání či zpěv tzv.muezzinů, čímž podpořil předchozí rozhodnutí radnice povolit muslimům svolávat se přes reproduktory, píše Westfalen Post.

Radnice v Gelsenkirchen nejprve povolení na volání přes reproduktory, které se také nazývá adzhan, vydala v roce 2013. A skutečně k němu docházelo každý pátek do té doby, než si stěžoval místní pár.

Dvojice, která žije jen 900 metrů od mešity, tvrdila, že slyšeli o reputaci muezzina, který je proti náboženské svobodě. Jejich právní zástupce prohlásil: “Tato žaloba není jen o povolení reproduktorů, ale i o poselstvích, která jsou muezzinovým voláním veřejně šířena.

“Jde o volání, které nás znepokojuje, jehož obsahem je umístění Alláha nad našeho křesťanského boha, a to já jako křesťan, který vyrostl v křesťanském prostředí nemohu přijmout,” citují média stěžovatele, kterému je 69 let.

Podle Westfalen Post si měl stěžovat i syrský křesťan žijící u mešity, ale prý mu bylo vyhrožováno jeho muslimskými sousedy a stížnost stáhl.

Právník žalujících tvrdí, že muezzinovo volání porušuje zákaz šíření “negativních náboženských svobod”. Podle něj by nikdo neměl být nucen k žádné konkrétní víře, což podle něj je případ muezzinova volání, které je prováděno na úkor jiných, ne tak hlasitých náboženství.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.