Print this page

V EU včera mohl nastat black out. Nikdo neví, jak k tomu mohlo dojít... nastal nepochopitelný jev

By  led 09, 2021

V pátek odpoledne došlo ke kmitočtovému rušení v evropské energetické síti. Příčina incidentu je stále nejasná. (Foto: Pixy)

Loading...

Evropská síť musela v pátek bojovat s frekvenčním ˇrušenímˇ. Jak říká expert Swissgrid Kaspar Haffner, k poruše došlo krátce po 14:00. Hafner: „Kvůli rozdělení sítě v jihovýchodní Evropě klesla frekvence sítě na krátkou dobu na 49,745 Hz.“ Obvykle je tato hodnota 50 Hz.

Evropští provozovatelé přenosových soustav byli schopni stabilizovat síť po hodině. V Rakousku nebyly žádné problémy s elektřinou. ENTSO-E, sdružení evropských provozovatelů přenosových soustav, zahájilo vyšetřování příčin frekvenčního rušení. Důvod je v tuto chvíli stále nejasný.

Na incident upozornil Herbert Saurugg, předseda Rakouské společnosti pro krizovou připravenost. Říká, že frekvence sítě poklesla téměř vertikálně (digitálně). Byl zaznamenán pokles výkonu o 3,5 gigawattů. To odpovídá selhání několika jaderných elektráren. Saurugg popsal incident jako ˇtéměř výpadek prouduˇ. Porovnal situaci s výpadkem proudu v roce 2006. Po vypnutí dvou vedení vysokého napětí v Německu bylo bez elektřiny až deset milionů domácností.

Zdroj: 1, 2

Loading...
loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.