Print this page

Švýcarsko stáhlo žádost o vstup do EU: Pouze „šílenci“ by se nyní připojili

By  čen 19, 2016

Švýcarsko oficiálně stáhlo svou dlouholetou žádost o vstup do Evropské unie (EU), neboť pouze „několik šílenců“ nyní chce být součástí bloku. Verdikt přišel pouze týden předtím, než půjdou Britové k volebním urnám, aby rozhodli o tom, zda udržet jejich členství v této politické unii.

Dvacet sedm členů Rady státu, švýcarská horní komora, hlasovalo ve prospěch zrušení žádosti oproti 13 členů, kteří byli proti. Dva se zdrželi hlasování, oznámil švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

Hlasování ratifikovalo dřívější březnové hlasování poslanců v dolní komoře, kteří hlasovali pro stáhnutí žádosti drtivou většinou 126 hlasů proti 46.

V reakci na federální hlasování, švýcarský ministr zahraničí Didier Burkhalter potvrdil, že jeho země nyní pošle Evropské unii výzvu, aby švýcarskou žádost oficiálně stáhla.

Žádost Švýcarska vstoupit do Evropského hospodářského prostoru, předchůdce EU, byla podána v roce 1992, ale v témže roce se konalo referendum, ve kterém Švýcaři těsně odmítli vyhlídky na užší vazby na bloku, čímž byla žádost odložena.

Žádost nebyla v uplynulých 24 letech nikdy obnovena, což přimělo Burkhaltera se již dříve vyjádřit, že žádost byla dlouho považována za neplatnou.

Nicméně, Thomas Minder, nezávislý zástupce uvedl, že chce „toto téma uzavřít rychle a bezbolestně,“ a dodal že jen „pár šílenců“ ještě chce vstoupit do EU.

Jeho kolega Hannes Germann ze švýcarské Lidové strany přirovnal symbolickou povahu hlasování k rozhodnutí Islandu ke stažení jejich žádosti v roce 2015. „Island měl odvaju, aby stáhl svou žádost o členství a nevybuchla žádná sopka,“ zažertoval Germann.

Ačkoli Švýcarsko nikdy nebyl součástí EU, je členem jednotného trhu. Švýcarsko je také jednou z nejbohatších zemí na světě, s HDP na obyvatele ve výši 80.675 $ v roce 2015, podle Mezinárodního měnového fondu. Britské HDP na obyvatele ve stejném roce byla téměř polovina.

Zdroj: sn.cz

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.