Print this page

USA na nohou, vědci v pozoru. V nejbližších dnech přijde velká přírodní katastrofa, čekají se tisíce mrtvých

By  říj 04, 2016

Sacramento - Jih americké Kalifornie je v pohotovosti. Podle odborníků by totiž tuto oblast mohlo v nejbližších dnech zasáhnout masivní ničivé zemětřesení.

Varování vědců se opírá o sérii menších zemětřesení, které může vyvrcholit v katastrofou nebývalých rozměrů s množstvím obětí na životech. Pravděpodobnost události experti odhadují na úterý.

V okolí jezera Salton Sea seizmologové v posledních dnech zaznamenali stovky drobných zemětřesení. Otřesy sice nebyly nikterak sotva citelné, odborníci se ale obávají nejhoršího. Mohly by totiž být předzvěstí velkého zemětřesení, které na sebe v mnoha případech upozorňuje právě nepatrnými záchvěvy.

Nejhorší scénář odborníků předpovídá až 13 tisíc obětí. Počítá s tím, že by v oblasti mohlo udeřit zemětřesení o síle více než sedmého stupně Richterovy stupnice.

Odborníci přitom očekávají zemětřesení o intenzitě až kolem osmého stupně. Počet mrtvých v případě, že se jejich obavy vyplní, si ani nedokáží představit.

Podle seizmologů se zemětřesení poblíž San Andreas vyskytují přibližně jednou za tři sta let. Podobná varování před zemětřesením proto kalifornští odborníci vydávají přibližně dvakrát ročně.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.