Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Muslimka vyhnala lidi z banky! Nejsme připraveni na multikulturní společnost, natož na nějaké uprchlíky!

By  říj 09, 2016

Bankovní inspektor doprovázel zahalenou ženu do banky. Muslimce, která byla celá zahalená, odmítl pracovník Fio banky založit účet a navíc sdělil, že ji neobslouží ani na jiných pobočkách.

Bylo úterý odpoledne a žena celá zahalená v jednolitém černém oděvu se zahaleným obličejem vešla do Fio banky. Hned u vstupu vzbudila velký poprask. Dvě dámy odhadem okolo čtyřiceti let, které čekaly v dlouhé frontě na pokladnu, vzaly ihned nohy na ramena. Ozvalo se jen: „Na tohle nemám, raději přijdu jindy.“ Zbytek banky jen vyděšeně zíral!. Napětí by se dalo krájet. Už jenom kvůli tomu, že než se dostala muslimka k přepážce, uplynulo dlouhých 25 minut. Po té pracovník banky muslimce sdělil, že ji nemůže obsloužit, protože ji nemá jak identifikovat.

Na postup jak identifikovat ženy muslimského vyznání zahalené v burce nebo nikábu se bankovní inspektor ptal České národní banky, České bankovní asociace a také ombudsmana. První dvě jmenované instituce sdělily, že nemají doporučený postup, jak v takovém případě postupovat. Kancelář ombudsmana nám sdělila následující: „O doporučeném postupu nevíme. Na to, jak banky takové situace řeší, byste se měl ptát jich." S tím, že celou věc předali oddělení rovného zacházení a na další odpověď si máme počkat.

Samy dotčené banky na náš dotaz také nereagovaly. Odpověděla pouze Česká spořitelna, která zaslala následující vyjádření. „V tomto případě bychom postupovali v souladu se zákonnými požadavky a našimi interními předpisy, podle kterých máme při identifikaci klienta povinnost ověřit shodu jeho podoby s vyobrazením v průkazu totožnosti. Pokud by v průkazu totožnosti nebyla fotografie, ze které je možné poznat podobu klienta, nebo nám klient odmítne svoji podobu odkrýt, nemůžeme s ním obchod uzavřít,“ sdělila portálu bankovniinspektor.cz mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Tento postup s muslimskou figurantkou jsme vyzkoušeli ve více bankách a naprosto bez problémů si vedla například Česká spořitelna, Raiffeisenbank‎ nebo Equa bank.

V uvedeném případě tedy asi záleží na bance, jak k identifikaci přistoupí. Každopádně ve Fio bance nebyla identifikace možná, a proto jí vcelku logicky nemohla banka požadovanou službu poskytnout. Jiné banky ale identifikaci provedly v oddělené místnosti za účasti bankovní úřednice. Pak bylo možné účet založit. Rozhodující tedy je, jak je ta která banka a její pobočky na podobné případy připravená. Vzniká tedy otázka, zda Fio banka svým rozhodnutím službu neposkytnout porušila občanská práva muslimské ženy.

Máme-li se přiklonit k nějakému názoru, pak banka žádná její občanská práva neporušila. Nacházíme se totiž v Evropě a nikoli někde na Středním východě. A v Evropě je třeba se pro poskytnutí této bankovní služby identifikovat. Pokud to někdo není ochoten, a to z jakéhokoli důvodu, udělat standardními metodami, tedy předložit identifikační průkaz a umožnit pohled do tváře, pak prostě v civilizované Evropě takovou službu neobdrží.

Není totiž žádný důvod k tomu, aby se banky ale i další evropské instituce přizpůsobovaly islámským tradicím!

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.