Print this page

Konec spalovacích motorů? Německo je chce zakázat rovnou v celé EU!

By  říj 11, 2016

Německá spolková rada žádá po Evropské unii, aby zvážila změny zdanění u jednotlivých typů aut. Výsledkem by měl být konec vozů se spalovacími motory. Mnohé automobilky daly na letošním pařížském autosalonu najevo své plány na expanzi v oblasti elektromobility.

Opel představil nový elektromobil Ampera-e, Volkswagen a Mercedes-Benz zase prezentovaly novou techniku pro elektrovozy. Jak se zdá, i ostatní automobilky se budou muset na elektrovozy zaměřit. Hned několik států chystá konec aut se spalovacím motorem. Skončit by dokonce mohly v celé EU!

Po konci spalovacích motorů v Evropské unii volá Německo, největší automobilový trh na starém kontinentu a hlavně silný hlas v EU. O potenciálním konci automobilů se spalovacími agregáty se v Německu hovořilo už v létě, nyní však už tamější politici mají detailnější plány, jak toho dosáhnout. Konec spalovacích motorů navíc chtějí v celé unii.

Německá spolková rada (Bundesrat), orgán zastupující jednotlivé spolkové země, žádá po Evropské komisi, aby přehodnotila stávající zdanění a poplatky s ohledem na podporu mobility bez emisí.

Spolková rada by na jednu stranu ráda finančně podpořila nákup elektromobilů, zároveň by ale chtěla znevýhodnit nákup aut se spalovacím motorem. Řešením by mělo být třeba navýšení spotřební daně u nafty, která je v mnoha evropských státech nižší než u benzinu. To je spolu s nižší spotřebou vznětových agregátů důvodem, proč je toto palivo na starém kontinentu tak oblíbené.

Zvýhodněním elektromobilů a znevýhodněním konvenčních aut chce spolková rada postupně dosáhnout konce spalovacích motorů. K tomu by mělo dojít nejpozději v roce 2030, což je už za 14 let.

Žádosti německé spolkové rady samozřejmě Evropská komise nemusí vyhovět. Konec konvenčních aut totiž nebude pro výrobce nic snadné, a to navzdory všemožným plánům na rozšíření nabídky elektroaut. Volání po konci spalovacích motorů ale může nadále přibývat. Zvlášť když takové hlasy zní z Německa, které má v EU tak silné slovo. Už v minulosti se totiž o takových plánech mluvilo v Norsku nebo v Nizozemí.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.