Print this page

Exministr prozradil něco o Babišovi. Je to vážně síla. On to vůbec nerozlišuje. Vůbec. Buduje stát jako divizi Agrofertu. Také o líbání prstenu a jak to chodilo na vládě...

By  pro 08, 2016

Odcházející ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se bojí, že po jeho odchodu bude jeho resort Babišův. Svůj boj o české zdravotnictví s mocným Andrejem popisuje v rozhovoru pro Reflex – a je to alarmující čtení.

Spory podle Němečka vznikly hned s ustavením vlády. Babiš na něj začal útočit. „Neměl jsem na vybranou, jestli proti němu jít, nebo nejít. První velký střet byl, když se v koaliční smlouvě předsedové dohodli, že zruší třicetikorunové regulační poplatky. My jsme přišli s tím, že to zrealizujeme, ale provozovatelům musíme tyto prostředky kompenzovat. V tom okamžiku začal Babiš vést řeči v tom smyslu, že nic nedostanu, protože v systému je peněz dost, a takové ty jeho výroky. Pak už to pokračovalo,“ vzpomíná ministr v rozhovoru pro Reflex.

„Jakákoli řeč, kterou jsem s Babišem vedl, končila slovy: Z čela Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) musí odejít ředitel Kabátek. Babišovým hlavním a prvním cílem je ovládnout VZP. To by mě zpočátku nenapadlo,“ tvrdí Němeček. „Časově jeho fond začal skupovat zdravotnická zařízení postupně, a jeho zájem na VZP se tedy postupně zvyšoval. Ve všech řečech o neprůhlednosti a černých děrách říkal: Je nemožné, aby v čele VZP seděl Kabátek. Na jeho výtky jsem nereagoval. Povedlo se mu jen dostat některé své lidi do správní rady. Většina správní rady však hlasovala tak, že Babišovy návrhy nepodpořila. Zbylí členové, ať už byli za ČSSD, komunisty, topku, nebo ODS, drželi zájmy VZP,“ říká odcházející ministr.

Jde Babišovi o zájmy jeho firem? „Nemusí to být konkrétní zájmy firem, s nimiž podniká. On má takový zvláštní instinkt ovládnout rozpočty veřejných institucí,“ krčí rameny Němeček. Stejně se prý Babiš choval i ve vládě. „Vždycky nastala hodinová šaráda, „jak tam všeci kradú, nerobia ty centrálné nákupy“, prostě nekonzistentní směska proslovů. Když chtělo zdravotnictví po něm peníze na cokoli, byl to problém,“ stěžuje si.

A popisuje typický způsob Babišova myšlení. „Jednou říkal: Zjistil jsem, že pan ministr Němeček úhradovou vyhláškou rozděluje 260 miliard korun, které jdou úplně mimo nás. To říkal opakovaně na vládě.“ A proč že se Babiš tak vztekal? „Zdravotní úhrady jsou mimorozpočtová věc a on na ni nedosáhne. Není to položka, kterou by mohl ovlivňovat a řídit z pozice ministra financí. Jinak veškeré peníze do všech resortů jdou přes něj. To je podle něj základní problém, že veřejné zdravotní pojištění nejde přes státní rozpočet,“ myslí si bývalý ministr zdravotnictví.

Chcete příklad? Tady ho máte. „Nejnáročnější z hlediska objemu práce na ministerstvu je systém DRG, tedy, aby výkony jednotlivých nemocnic byly ohodnoceny tak, aby to odpovídalo skutečným nákladům. Je to obrovská práce. V Německu to stočlenný úřad dělal pět let a pak to pět let zaváděli. Byl jsem proto hrozně rád, když se mi podařilo zlanařit docenta Duška, jenž má za sebou skvělé výsledky v rámci Národního onkologického registru. Jednou přišel na vládu představit, jak to funguje. Nato vystoupil Babiš a řekl: A na čo potřebujete tamto? Dajtě mi ceruzku a já vám to za dva mesiace spočítam. Musím říct, že i docent Dušek z toho byl v naprostém šoku, protože něco podobného nezažil,“ vzpomíná Němeček.

Podle Babiše je prý ve zdravotnictví všechno špatně, on žádnou odbornou debatu nevede. „Jakýkoli materiál principiálně odstřeloval,“ tvrdí Němeček. O co podle něj Andreji Babišovi vlastně jde? „Mít všechno pod kontrolou, a to v celé zemi. Prostě přeměnit stát v rodinnou firmu,“ myslí si ministr.

Jako politik, nebo jako podnikatel? „On to vůbec nerozlišuje. Vůbec. Jsem o tom hluboce přesvědčen. On buduje stát jako další divizi Agrofertu. A pokud vyhraje volby, hrozí, že se český stát přemění v rodinnou firmu sicilského typu. Nakonec všichni přijdou a padremu políbí prsten, pokud budou chtít dělat velký byznys. Působí to legračně, ale jeho myšlení je takhle jednoznačné a přímočaré. Tam nejsou žádné kudrlinky. Podobně je to s dnešním bojem o Vojenskou zdravotní pojišťovnu,“ krčí rameny ministr, který měl se svým resortem velké plány… Dokud se nepotkal s Andrejem Babišem.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.